Čarolija blagdana na mističnim bilogorskim brežuljcima

Možda još niste zaboravili ni ljetni odmor, a već smo na pragu kasne jeseni i predblagdanskog šarenila i šušura koji će uskoro na ulice i trgove gradova i većih mjesta unijeti duh blagdana u kojem ponajviše uživaju oni najmlađi.

promo

 Stipe Boscic/

No možda vas tek očekuje pravi odmor ili želite napraviti zimsku pauzu od svega, a niste spretni na skijama. Onda vam predlažemo da si isplanirate jedan lijepi obiteljski izlet na brežuljkastu Bilogoru koja je bajkovita cijele godine, a zimsko razdoblje donosi joj još jednu dozu mističnosti. Zašto vam govorimo o mističnosti? Ovaj kraj u sebi skriva priče i legende te čudesna mitološka bića koja će, ne samo kod mališana, izazvati oduševljenje u kojem mašta nema granica.

Na vama je da izaberete neku od kuća za odmor koje se nalaze na Bilogori i zajedno sa svojim domaćinima upoznate običaje, priče i ljepotu ovog kraja koji će vas na prvu osvojiti. U spoju rustikalnog ambijenta i modernog dizajna kojem je svaki domaćin dao svoju notu uređenosti očekuje vas odmor u kojem ćete opustiti i duh i tijelo. Kuće za odmor okružene su lijepom prirodom koja vas mami na izlet i istraživanje. Uhvatite li koji dan lijepog vremena, bilogorske brežuljke možete istražiti biciklom ili pješice. Možda saonice Djeda božićnjaka vuku sobovi. Na Bilogori ih nećete susresti, ali hoćete prelijepe konje koji se uzgajaju na lokalnim OPG-ovima te možete naučiti jahati ili jednostavno podragati konja. Sigurni smo kako će vaši mališani biti oduševljeni ovim plemenitim životinjama. Nakon dobre šetnje možete se opustiti u jacuzziju ili sauni. Zatim uz topli kamin uživati u šalici toplog čaja, kuhanog vina i promatrati zimski sumrak koji u crveno boji šume, zvonike i sela u daljini. Gole grane, nalik su divovima vedima, samo jednim od mitoloških bića koja žive u pričama bjelovarsko-bilogorskog kraja.

image

promo

Stipe Boscic/
image

promo

Stipe Boscic/
image

promo

Stipe Boscic/

Istražujući ovaj kraj pozivamo vas da predblagdansko i blagdansko vrijeme iskoristite za posjet adventskim događanjima kojih će biti u Bjelovaru, ali i većini općina koje ga okružuju. Manifestacija „Advent u Bjelovaru“ iz godine u godinu donosi sve bogatiji program u kojem nastupaju poznati glazbenici i zabavljači. U tom ispreplitanju tradicijske kulture i moderne proslave Božića, program se odvija gotovo svakodnevno. Imate priliku vidjeti kako su se blagdani nekada proslavljali, a kako je to danas. Ono što će vas oduševiti je klizalište u samom centru Bjelovara a oko vas šarenilo lampica, kućice s bogatom ugostiteljskom ponudom i brojni lokalni proizvođači kod kojih možete nabaviti domaće proizvode i rukotvorine te ako nemate ideju što pokloniti vašim najmilijima, ovdje ćete je, sigurni smo, dobiti. Možda u zimskim mjesecima teglica bagremovog, cvjetnog ili lipovog meda bude odličan poklon i doprinos zdravlju i jačanju imuniteta.

image

promo

Stipe Boscic/
image

promo

Stipe Boscic/
image

promo

Stipe Boscic/

Kaže se kako ljubav ulazi kroz želudac, a blagdani su prilika da bez grižnje savjesti uživate u bogatoj gastronomskoj ponudi koju ćete ovdje pronaći. Restorani u Bjelovaru i njegovoj okolici, vinarije i kušaonice, prilika su da uživate u domaćoj hrani uzgojenoj i proizvedenoj upravo ovdje, u vrtovima, voćnjacima i poljima kojima blaga kontinentalna klima i obilje sunca daju puninu okusa i mirisa. Sir i vrhnje, trganci i žganci, guste juhe ili miris pečenja, kiselo zelje ili zimnica, dat će poseban osjećaj doma i domaćeg. Za desert vam predlažemo makovnjaču ili orehnjaču, štrudle s jabukama, a u nekoj od bjelovarskih slastičarnica možete uživati i u tradicionalnim božićnim kolačima ili nekoj modernijoj verziji deserta. Gotovo sve kuće za odmor raspolažu i s vlastitom natkrivenom terasom s pečenjarom te neki od obroka možete i sami pokušati pripremiti te pokazati svima kakav ste kuharski genijalac.

image

promo

Stipe Boscic/

Nazdraviti možete odličnim bilogorskim vinima ili craft pivom. Sigurni smo kako će vam viljamovka, šljivovica ili neki voćni liker, poput aronije, biti pravi uvod u jednu dobru predblagdansku večer u kojoj ćete uživati sa svojom obitelji ili prijateljima. No neka vas ne začudi da će vam se pridružiti i domaćini koji će baš za tu priliku možda otvoriti neku bocu koja se čuvala u dnu podruma ili na kraju ostave.

image

promo

Stipe Boscic/
image

promo

Stipe Boscic/
image

promo

Stipe Boscic/

Naveli smo vam samo mali dio onoga što vas očekuje u bjelovarsko-bilogorskom kraju. Kao u svakoj bajci, na vama je otkrivanje još mnogo toga više. Poželjeti vam možemo poneku pahulju snijega koja će čaroliji blagdana dati dodatnu ljepotu, a vaš boravak na mističnim bilogorskim brežuljcima učiniti nezaboravnim.

www.tzbbz.hr

image

promo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:28