Čak 90 % šumskih požara uzrokuju ljudi, evo na što treba paziti!

Unsplash, SaM SaMy

U godini koja bilježi najvišu dnevnu temperaturu na svijetu ikada, protupožarna sezona nosi velike izazove. Stručnjaci upozoravaju kako je za čak 90 % šumskih požara kriv čovjek i njegov nemar. Rješenje je jako jednostavno, a većinom uključuje promišljanje svojom glavom. Pratite ova četiri savjeta kako bi vaš boravak u prirodi prošao sa što manje rizika od požara.

1. Pušač ste? Pripazite na svoje opuške

Bacanje opušaka od cigareta jedan je od najčešćih uzroka požara, a mnogi ljudi čine ga nesvjesno, ne razmišljajući o posljedicama koje se mogu dogoditi. Opušak, osim što zagađuje prirodu, može u kratkom periodu dovesti do katastrofe. Neugašen opušak ili zaboravljen upaljač na suhom i lako zapaljivom tlu mogu uzrokovati iskre i potaknuti vatrenu stihiju. Ako u blizini nema kante za smeće, budite odgovorni i svoje opuške ponesite sa sobom, čuvajući prirodu netaknutom i sigurnom. U svakom slučaju, ako ste u prirodi, preporučujemo da cigaretu ugasite s par kapi vode koja će definitivno ugasiti sav plamen, spremite ju u posudicu te ponesite na sigurno.

2. Ne ostavljajte staklo za sobom

Uživali ste u boci svog omiljenog pića prilikom šetnje šumom? Ne ostavljajte staklo za sobom. Pivo ili sok neće izazvati požar, ali staklo u kojem su se nalazili može. Kao što je opće znanje da se uz pomoć povećala može zapaliti papir, potrebno je osvijestiti kako i najobičniji komad stakla u kombinaciji sa sunčevim zrakama može prouzročiti tragediju i opustošiti čitavu šumu.

image

Pexels, Kindel Media

3. Ugasite plamen do kraja

Šuma, druženje i polazak na počinak uz vatricu koja nastavlja tinjati do jutra – scena je koju često viđamo u filmovima i serijama. Ipak, radi se o potpuno pogrešnom principu uživanja u prirodi. Iz tog razloga, kao i zbog ponekog neodgovornog ljubitelja roštilja, u ljetnom periodu na snazi je stroga zabrana paljenja vatre na otvorenim prostorima.

image

Pexels, Pixabay

Odlučite li se oglušiti na zabranu ili naiđete na neki plamen, najbolji način za ugasiti vatru jest politi ju vodom. Ako ju nemate pri ruci, možete se poslužiti i pijeskom ili zemljom, te svakako provjerite više puta je li sav žar ugašen. Nemojte zaboraviti ugasiti plamen do kraja kako se ugodno druženje ne bi ugrozilo ljudske živote, šumu i životinje.

4. U slučaju dima nazovite 193 ili 112!

Mnogi na prve znakove požara odmahnu glavom misleći da je netko već sigurno nazvao vatrogasce ili da se njih to ne tiče. Upravo suprotno. Primijetite li bilo kakav dim, obavezno nazovite 193 ili 112, jer možda baš Vaš poziv spriječi razorni požar koji bi trajao danima. Vatrogasnoj postrojbi bit će puno draže posvetiti pola minute vašem pozivu nego provesti sate i sate riskirajući svoj život kako vatrena stihija ne bi ugrozila živote i imovinu ljudi.

Da bi sigurnost šuma od požara uvijek bila na najvišoj razini, Hrvatske šume d.o.o. cijele godine provode edukacije te aktivnosti poput motrenja šume, izgradnje i održavanja protupožarnih promotenica i motrionica. U šumama se nalazi 138 kamera u Dalmaciji, na Istri i Kvarneru, a samo u 2023. godini u protupožarne svrhe tvrtka ulaže preko 16 milijuna eura.

image

Nemar je prva iskra: Neugašen plamen kao okidač požara

Kako bi se građani i turisti dodatno osvijestili o vlastitoj ulozi u očuvanju šuma, imovine i ljudskih života od razornih učinaka požara. Hrvatske šume pokrenule su kampanju Nemar je prva iskra - Spriječi požar prije no što nastane.

Više o protupožarnoj sezoni i postupcima u prirodi saznajte na web stranici kampanje ili na informativnom letku koji možete pogledati ovdje. Spriječite požar prije no što nastane!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:02