Briga o umirovljenicima i starijim sugrađanima

Sisačko-moslavačka županija ulaže u obnovu i proširuje kapacitete domova za starije osobe

Ivan Celjak - Dom za starije osobe Sisak

Briga o umirovljenicima i starijim sugrađanima, jedan je od prioriteta Sisačko-moslavačke županije što potvrđuju brojni projekti obnove i proširenje kapaciteta postojećih domova za starije osobe.

Nedavno je u potpunosti završena obnova Doma za starije osobe Sisak čija je zgrada bila oštećena u potresu. Prilikom potresa nije došlo do konstruktivnih oštećenja pa je oko 240 korisnika tijekom izvođenja radova moglo boraviti u zgradi Doma. Obnova se odvijala u dvije faze, u prvoj je obnovljen Odjel za Alzheimer i ostale demencije nakon čega je obnovljen unutarnji dio Doma i pročelje zgrade, odnosno provedene su mjere energetske obnove pa se može reći kako se sada u samom središtu grada Siska nalazi praktički nova i reprezentativna zgrada kakvu umirovljenici i zaslužuju. Cjelokupna obnova Doma za starije osobe Sisak financirana je sredstvima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) u iznosu oko 1,3 milijuna €. Po završetku obnove pristupilo se postupku prebacivanja vlasništva nad Domom s HZMO-a na Sisačko-moslavačku županiju sukladno odluci Vlade RH iz studenog 2022. godine.

Osim obnove i uređenja postojećih domova, u idućem razdoblju značajno će se povećati i kapaciteti domova za starije osobe. Takvim pristupom Sisačko-moslavačka županija će omogućiti još više mjesta u domovima.

„Svjesni smo situacije s listama čekanja i potrebe naših starijih sugrađana te smo iz tog razloga pokrenuli nekoliko projekata kojima ćemo osigurati dodatne kapacitete za smještaj naših umirovljenika“, istaknuo je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

image

Dom za starije osobe Sisak

Arhitektonska ljepotica u središtu Siska

Zgrada Doma za starije osobe Sisak smještena je u samom središtu grada Siska, projektirao ju je poznati sisački arhitekt Boro Stambolija, a svojim izgledom uljepšava vizuru tog dijela grada. Posebnost ove zgrade u arhitektonskom smislu je njen oblik koji je sastavljen od dva šesterokuta, poput pčelinjih saća, koji su u sredini spojeni ulaznim holom

Županija je kupila objekt na području Sisak-Capraga za koji je trenutno u izradi projektna dokumentacija nakon čega počinju radovi uređenja čime će se dodatno proširiti kapacitet Doma za starije osobe Sisak za novih oko 70 korisnika.

Petrinjski Dom za starije osobe također je oštećen u potresu. Do sada je izvršena konstrukcijska obnova, a ovih dana počinju radovi nekonstrukcijske obnove ukupne vrijednosti oko 1,5 milijuna € koju će financirati HZMO. Sisačko-moslavačka županija kupila je i zgradu na području Petrinje koju će nakon izgradnje Doma zdravlja u Petrinji urediti za smještaj starijih sugrađana.

Pri završetku su radovi na cjelovitoj obnovi Doma za starije osobe Glina ukupne vrijednosti oko 1,2 milijuna € koja se financira iz državnog proračuna. Završena je konstrukcijska obnova i preostaje još unutarnje uređenje nakon čega će se 59 korisnika, koji su privremeno smješteni u Top termama Topusko, ponovno vratiti u svoj obnovljeni Dom u Glini.

Sisačko-moslavačka županija snažno podržava sve projekte usmjerene na širenje socijalnih usluga za starije sugrađane, a jedan od njih je uspostava Dnevnog centra za starije osobe u Novskoj koji pruža mogućnost da starije osobe ostanu u svojim domovima, a kad ostanu sami, dio dana mogu provesti u centru u kojem mogu potražiti svu potrebnu pomoć i podršku. Jedna od usluga je i dostava obroka na kućni prag.

„Jedan od ciljeva Sisačko-moslavačke županije je omogućiti kvalitetniji život našim starijim sugrađanima. To su naši roditelji, bake i djedovi, to su ljudi koji su nas odgojili i othranili i zato je naša dužnost i želja omogućiti im kvalitetnu skrb“, zaključio je župan Celjak.

I Kutina dobiva prvi dom za starije osobe

Sisačko-moslavačka županija, sredstvima iz županijskog proračuna, uređuje prvi dom za starije osobe koji će biti smješten u neiskorištenom dijelu Doma zdravlja u Kutini za umirovljenike s moslavačkog područja. U tijeku su radovi uređenja prostora u kojem će biti smješteno 50 korisnika.

image

Dom za starije osobe Kutina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:39