Biciklijade Srce Velebita

Bike & hike ture s pogledom na veličanstveni Velebit

promo 

 Romanski

Šestu godinu za redom od svibnja do rujna općina Lovinac postaje jedna od najpoželjnijih ciklo-turističkih destinacija u Lici i Hrvatskoj zahvaljujući volonterima udruge Srce Velebita iz Lovinca. Biciklijade Srce Velebita na preko 750 km biciklističkih ili biciklističko-planinarskih staza raznih profila i kondicijske zahtjevnosti po Parku prirode Velebit i općini Lovinac nude mogućnost izbora za sve uzraste amaterskim i profesionalnim biciklistima te obiteljima s djecom.

image

promo

Romanski

Sudionike proljetne biciklijade Srce Velebita - Sveti Rok MTB Tour (27. - 29.5.2022.) očekuju nabujali, kristalno čisti izvori (čak 42 u općini Lovinac), potoci, rječice i cvjetne livade čiji opojni mirisi i boje potiču bicikliste da zastanu kako bi uživali u rijetkim oazama netaknute prirode. Trenuci sreće koji se pamte.

image

promo

Za bicikliste uvijek željne adrenalinskih izazova osmišljene su biciklističko-planinarske ture:

  • bike & hike Sveto Brdo (1752 mnv), po mnogima, najljepši i drugi najviši vrh Velebita koji je svoje ime dobio prema narodnom vjerovanju da se za vrijeme oluja gore obračunavaju Božanske i Zle sile. Danas se na samom vrhu uzdiže visoki drveni križ zajedno s 10 Božjih zapovijedi. Vrh Svetog Brda pruža nezaboravan panoramski pogled od 360⁰ na Jadransko more, otoke i priobalje kao i na unutrašnjost Like, Dalmatinske zagore sve do planina BiH.
  • bike & hike Tulove grede (1120 mnv), stjenoviti greben strmih kukova, jedna od najčešće fotografiranih vizura Velebita. Uz ove stijene vezane su narodne predaje o zmajevima i velebitskim vilama.

Ture kreću ispred Hostela Svetog Roka te se biciklima vozi po Majstorskoj cesti, remek-djelu cestogradnje Josipa Kajetana Knežića, svečano otvorene prije 190 godina. Ova povijesna cesta koja je prva cestovno spajala Liku s Dalmacijom i kojom je vozila tzv. Lička diližansa, proglašena je kulturnim dobrom RH.

image

promo

Uz Majstorsku cestu vezana je i biciklistička tura Winnetou koja na planinskom prijevoju Kraljičina vrata, nazvan po mitskom biću Crna kraljica, kreće u nezaboravan spust biciklima do Jadranskog mora. Tura je nazvana po legendarnom liku indijanskog poglavice Winnetou iz romana Karl Maya. Naime, na obroncima Velebita, 60-ih godina 20.stoljeća sniman je jedan od filmova o Winnetouu. Prijevoz natrag u Liku organiziran je kombijima.

image

promo

Za obitelji i bicikliste slabijih kondicijskih mogućnosti svaki dan su organizirane lagane biciklističke ture Ličkim poljima uz obilazak nekoliko najljepših izvora pitke vode kojim obiluje ovaj kraj. Ove godine uvedena je i tura bike & klik by fOTURA na kojoj će sudionici učiti o fotografiranju od profesionalnih fotografa, a impresivnih veduta ovdje zaista ne nedostaje. Jedna od takvih vizura je i samotna stijena Zir (850 mnv) kojoj se obično divimo prolazeći auto cestom A1. Tura bike & hike Zir prava je šansa da se upozna njena ljepota baš kao i tajne koje skriva te doživi prekrasan pogled sa samog vrha.

image

promo

Pravu magiju Velebita mogu doživjeti odvažni Velebitski šišmiši na noćnim vožnjama padinama Velebita.

image

promo

Osvježenje nakon napornih tura mnogi pronalaze u kupanju u jezeru Sveti Rok, a onima kojima nije dosta adrenalinskih izazova mogu jahati konje, okušati se u nekom od obližnjih adrenalinskih parkova, zip-lineu na brdu Cvituša. U smiraj dana, pod zvjezdanim nebom, uz vatru na ognjištu, uvijek u dobrom raspoloženju, kreću druženja na Izletištu Cvituša.

Dok još traju nesnosne vrućine u gužve na moru, Velebike Marathon (24. - 28.8.) pruža nezaboravno iskustvo na svježem planinskom zraku o kojem se još dugo priča uz pregršt neponovljivih fotografija. Čak pet dana i 250 km na mtb i gravel biciklima duž cijelog Velebita počev od Zavižana na Sjevernom Velebitu.

image

promo

Romanski

Uz prve naznake dolaska jesenske palete boja i plodova priroda, čuveni lički krumpir, jednako čuvene ličke šljive, drijenak, maline, kreće biciklijada Srce Velebita-Uspon na Tulove grede ( 9.-11.9.2022.). Posebna biciklistička poslastica, jedna od najatraktivnijih i najizazovnijih staza, očekuje najspremnije, bike & hike Mali princ na Crnopcu. I na ovoj biciklijadi svaki dan su organizirane i lagane obiteljske, baš kao i srednje ili teške staze. Kažu da šećer dolazi na kraju pa tako u nedjelju biciklijada završava lakšom ili težom varijantom (odabir svakog sudionika) Voćne i sočne staze na kraju koje bicikliste očekuje obitelj Alujević na svojoj organskoj Našoj farmi gdje se može uživati u sokovima, jelima i slasticama od eko malina i eko povrća koje su uzgojili u čistoj prirodi Raduča s pogledom na sve najviše vrhove Velebita.

Detaljni raspis biciklijada, e-prijavnice te GPX staza nalaze se na mrežnoj stranici udruge Srce Velebita www.srcevelebita.hr

image

promo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:07