Dva sata od Zagreba

Advent koji jedva čekamo posjetiti ima kućicu s Michelinovom zvjezdicom i naljepšu kulisu za fotografiranje

Ovogodišnje izdanje Adventa u Rijeci raskošnije je nego ikad prije, a novitet koji će sve oduševiti je Adventiranje kod Kazališta

promo 

 Sanjin Ilic/ustupljena fotografija

Samo dva sata vožnje potrebno je da se iz Zagreba dođe do Rijeke, grada koji u prosincu doslovno zablista. Ponajviše se to odnosi na zidine Trsatske gradine, ukrašene kilometrima i kilometrima lampica, što će stvoriti idealno kulisu za blagdanske fotografije. No, Advent u Rijeci nudi puno više od toga – tu je predivan blagdanski sajam, klizalište, kućice s odličnom gastronomskom ponudom, vlakić i kućica Djeda Mraza, ali i kutak za učiniti dobro djelo. Istražili smo osam najboljih dijelova Adventa u Rijeci zbog kojih već planiramo vikend izlet:

Advent na Gradini: Najčarobnije okupljalište na Kvarneru

image
Matija Djanjesic/Cropix

Već tradicionalno jedna od najposjećenijih lokacija riječkog Adventa vraća se u još raskošnijem izdanju, s 11 kilometara lampica u veličanstvenom okruženju. Cijela Gradina je dobila blagdansko ruho, a na svakom kutku ćete zastati i otkriti nešto novo. No, ističu se Votivna kruna, uvećana i stilizirana interpretacija muzejskog primjerka koji simbolizira oslobođenje Rijeke od francuske vlasti u 19. stoljeću, trsatski zmaj, ručno rađene jaslice s više od 500 elemenata i spilja Djeda Mraza.

A kako nitko ne bi ostao gladan, na pet adventskih kućica bit će predstavljena i raznolika gastronomska ponuda.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Od riječkog Korza do Trsatske Gradine trebat će vam 5-10 minuta automobilom. Advent na Gradini preko vikenda je otvoren od 11 sati, a radnim danom od 16 sati.

Blagdanski sajam na Korzu: Mjesto gdje ćete pronaći originalne božićne poklone

image
Sanjin Ilic/Ustupljena fotografija

Glavna riječka šetnica uvijek je vesela, puna žamora, a jedinstvene rukotvorine i miris fritula brojne posjetitelje vraća u neka jednostavnija vremena. Fotografije s ovogodišnjeg Blagdanskog sajma zaista su spektakularne.

Ondje možete pronaći domaće suhomesnate proizvode, med, maslinovo ulje, slastice iz kućne radinosti, prirodnu kozmetiku, ma baš sve što su cijele godine izrađivali vrijedne obitelji s ovog područja.

Adventiranje kod Kazališta: Street food na novoj razini

image
Matija Djanjesic/Cropix

Verdieva ulica glavni je novitet ovogodišnjeg Adventa u Rijeci, a posjetiti je trebaju svi oni koji vole fino pojesti i uživati u hedonističkim blagdanima. Jer, samo je pogled na popis ugostitelja koji sudjeluju na ovoj lokaciji dovoljan da nam krenu curiti sline!

Naime, na riječkom Adventu sudjelovat će i Deni Srdoč, jedini hrvatski chef s dvije Michelinove zvjezdice. To znači da će adventsku kućicu imati restoran Nebo, u sklopu riječkog Hiltona. Na ovoj kućici ćete zasigurno dobro pojesti, a tome su garancija namirnice isključivo s hrvatskih farmi sparene s najboljim domaćim vinima.

Tu će se moći popiti i sjajni kokteli Three Monkeys Bara i Fiorello Puba, Rakhia bar će predstaviti suradnju s Matom Jankovićem, Nosh, koji se u Rijeci istaknuo odličnim brunchevima, na Adventu nudi vučenu patku (pulled duck) i riblju kobasicu, ali i Philly Cheese sendvič, falafel, mac'n'cheese...Ljubitelji slatkog svakako moraju stati na kućici Di mare Desserts oko koje će se širiti miris slasnih vafli na štapiću sparenih s raznim namazima i dodacima, ali i uvijek primamljive vruće čokolade sa šlagom.

Kao da sve ranije navedeno nije dobar poziv, delicija ima još, a među njima se ističe ponuda Picnic Mingle&Fun projekta - Blackie Burger, juneći mekani obrazi, patka s mlincima, ali s modernim twistom, garantirano dobro kuhano vino.

Verdieva ulica je od Korza udaljena pet minuta hoda.

Posebno osmišljeni kutci za fotografiranje

image
Sanjin Ilic/Ustupljena fotografija

Tri prometne točke u središtu Rijeke pretvorene su u mjesta za najljepše fotografije, a oni koji ih objave koristeći hashtag #RijekaAdvent i tag @visitRijeka ulaze u izbor za najoriginalniju fotografiju. Na prvom fotokutku posjetitelje će dočekati jedinstvena čelična konstrukcija nazvana Riječka adventska štorija, na drugom adventska klupica, a na trećem čudesna primorska šuma. Više o mjestima za najljepše trajne uspomene s riječkog adventa potražite OVDJE.

Ri Gastro Advent: Gurmanske poslastice na trgovima

image
Marko Stekovic luminis Event Pho

Obožavatelji klasičnih, uvijek dobrih jela doći će na svoje ako posjete Trg Riječke rezolucije i Trg 128. brigade Hrvatske Vojske. Ondje će se kuhati i jesti gulaši, njoki, jela s roštilja, hot dogovi, krumpirići, burgeri, kobasice, germknedle, sendviči, a sve će se zaliti ukusnim kuhanim vinom.

Opuštena atmosfera, dobra glazba i hrana ukusna kao da ste je napravili sami glavni su razlozi zbog kojih su ovo već godinama omiljene lokacije za Riječane, ali i njihove posjetitelje.

Klizalište Morska pahuljica: Omiljena zabava za djecu

Klizalište na Rivi već privlači djecu i odrasle, a bit će otvoreno i u Novoj godini. Klinci s područja Rijeke mogu se prijaviti i za besplatnu školu klizanja, a za sve građane je otvoreno svaki dan od 16 sati. Sat klizanja košta 20 kuna ako imate svoju opremu, odnosno 30 kuna ako trebate najam klizaljki.

Adventski program na drugim lokacijama

Rijeka je nositelj prestižne titule Europska prijestolnica kulture 2020., stoga jedna od najvažnijih manifestacija ne može proći bez odličnih predstava, izložbi i radionica. Ističu se Orašar u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, Prosinac u Planetariju gdje se pripremaju projekcije filmovima kojima je cilj zainteresirati djecu za svemir i zvijezde, odlične predstave u Gradskom kazalištu lutaka i bogat program Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

Riječki Advent jednostavno ima posebnu magiju, neovisno o tome posjetili ga tijekom radnog tjedna ili vikendom. Za događanja na zatvorenom pripremite Covid potvrdu i uživajte u sigurnom, magičnom blagdanskom doživljaju!

Winter Pass za besplatan ulazak u muzeje

Uz uzbudljive novosti na Rijeka Adventu ove godine sve posjetitelje Rijeke očekuje sadržajno bogata zima koja će zadovoljiti najrazličitije afinitete, a Turistička zajednica grada Rijeke pripremila je posebnu promotivnu ponudu kroz projekt Winter Pass koji omogućuje svim turistima, koji u gradu borave dvije ili više noći, besplatno razgledavanje gradskih atrakcija.

Winter Pass obuhvaća besplatan ulaz u sve lokacije Muzeja grada Rijeke, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Prirodoslovni muzej Rijeka, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, JGL Muzej farmacije, stalni izložbeni postav Trsatskog kaštela, Peek & Poke Muzej djetinjstva i Muzej informatike, Astronomski centar Rijeka te Bazene Kantrida prema važećim radnim vremenima.

image

Peek & Poke, muzej starih računala i informatičke tehnologije.

Tea Cimaš/Cropix

Atraktivne ponude riječkih Jadran hotela, Botela Marina, hostela Češka beseda koji su osmislili povoljne višednevne aranžmane uključuju i dodatne pogodnosti među kojima i Winter Pass, već sada prepoznat kao vrlo vrijedan projekt kako među gostima tako i pružateljima turističkih usluga u gradu.

I luksuzni Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa predstavio je posebne pogodnosti za blagdansko vrijeme te uz nezaboravno wellness iskustvo prestižnog Eforea Spa & Health Cluba nudi nenadmašne gastronomske užitke. Hotel Bonavia ističe se ponudom za blagdanska zbivanja i domjenke, popularnom i među mnogim riječkim ugostiteljima tijekom mjeseca prosinca.

Više informacija o Adventu u Rijeci potražite na visitrijeka.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 20:47