25. Susret ribara Hrvatske obrtničke komore

Ceh za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore traži osiguravanje nesmetane opskrbe plavog dizela u ribarstvu

25. Susret ribara

Najveće godišnje okupljanje ribarske struke, u organizaciji Ceha za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, održano je od 7. do 9. listopada u Bolu na Braču.

Ovogodišnji susret ribara održao se u ozračju krize uzrokovane drastičnim rastom cijena energenata na globalnom tržištu koje se snažno reflektira i na hrvatskom tržištu. Upravo o tom i drugim problemima s kojima se suočavaju u svakodnevnom poslovanju, okupljeni ribari imali su priliku postaviti konkretna pitanja predstavnicima resornih ministarstva te ostalim nadležnim institucijama i stručnjacima iz ovog područja.

image

25. Susret ribara Hrvatske obrtničke komore

Jubilarni 25. Susret ribara otvorio je izaslanik ministrice poljoprivrede, državni tajnik Šime Mršić. Istaknuo je da unatoč pozitivnim trendovima rasta količine i vrijednosti proizvodnje hrvatskog ribarstva i akvakulture, postoje i brojni problemi za koje se nastoje pronaći adekvatne financijske potpore kako bi se ublažili negativni učinci na poslovanje ribara, a sve u cilju osiguranja likvidnosti i daljnjeg očuvanja radnih mjesta.

image

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Šime Mršić

Državne potpore u ribarstvu u 2022. godini ukupno su iznosile 90.341.566,60 kuna te uključuju 38.041.861,88 kuna za Državne potpore male vrijednosti; 4.619.243,16 kuna Potpora za štete na alatima od dupina te 47.680.461,62 kuna za državne potpore – COVID 19. Mjere pomoći uzrokovane poremećajima na europskom tržištu, a koje su obuhvaćene Jesenskim paketom Vlade Republike Hrvatske iznosit će 100 milijuna kuna.

Susreti ribara, kao i ostali cehovski skupovi Hrvatske obrtničke komore prepoznatljivi su po čvrstom zauzimanju za boljitak hrvatskog obrtništva, u ovom slučaju hrvatskog ribarstva.

image

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec

‘Hrvatska obrtnička komora i Ceh za ribarstvo i akvakulturu svojim će ustrajnim angažmanom i snažnim zastupanjem interesa ribara nastaviti, kroz dijalog s državnim tijelima, ukazivati na nužnost donošenja odluka kojima se štite ribari i njihove obitelji. Pokucat ćemo na svaka vrata samo da se glas ribara čuje,‘ naglasio je predsjednik Ranogajec.

Ravnatelj Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede, Ante Mišura, kao glavne ciljeve i pokazatelje Novog programskog razdoblja 2021.- 2027. izdvojio je: povećanje produktivnosti i otpornosti proizvodnje u akvakulturi na klimatske promjene; jačanje konkurentnosti sektora akvakulture; obnovu ruralnog i obalnog gospodarstva te unapređenje uvjeta života u tim područjima.

Održane su tri panel rasprave: ‘Aktualno stanje i izazovi hrvatskog ribarstva‘, ‘Inspekcijski nadzor u ribarstvu‘ te ‘Operativni program za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021.-2027.‘

image

Panel diskusija

Predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore, Robert Momić, zahvalio je Vladi RH i Ministarstvu poljoprivrede na donesenim mjerama pomoći u sektoru ribarstva za vrijeme COVID pandemije, kao i za sve mjere pomoći u marikulturi te izrazio nadu u kontinuitet i provedbu istih. Predstavio je i usvojene zaključke koje će Ceh za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore nastojati sprovesti do sljedećeg Susreta ribara,

  1. Tražiti od Vlade Republike Hrvatske osiguravanje nesmetane opskrbe plavog dizela u ribarstvu;
  2. Zahtijevati od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture do kraja godine smanjenje obveza i troškova ribarskih plovila, kao i da za stručne radnike koji ne čine dio posade s obvezama sigurnosti plovidbe posjedovanje pomorske knjižice;
  3. Tražiti žurnu isplatu potpora i novih mjera kompenzacije;
  4. Tražiti u Zakonu o morskom ribarstvu uvrštavanje odredbi koje imaju za cilj smanjiti nelojalnu konkurenciju profesionalnim ribarima (športski i rekreacijski ribolov).

25. Susret ribara Hrvatska obrtnička komora bila je prilika zaslužnim ribarima dodijeliti Povelje za istaknuti rad u struci i komorskom sustavu. Za doprinos unaprjeđenju struke, jačanju snage, solidarnosti i perspektive ribarskog sektora Povelje su primili:

Dražen Bačić, ribar iz Svetog Jurja koji se ovom tradicionalnom djelatnošću bavi dugi niz godina. Ribarski obrt Jure otvorio je 2004. godine i najpoznatiji je škampar u Udruženju obrtnika Senj.

Mato Oberan iz Dubrovnika u ribarstvu je 30 godina. Vlasnik je obrta Morski ribolov ‘Galeb‘, a iznimno je aktivan u radu komorskih institucija. Tri mandata obnaša dužnost predsjednika Ceha za ribarstvo i akvakulturu Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije. U dva mandata bio je i predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore.

Dušan Prelević iz Šibenika obrtnik je od 1981. godine. Njegov obrt ‘Ribar‘ bavi se morskim ribolovom i uzgojem školjaka na području ušća rijeke Krke. Dugogodišnji je predsjednik Ceha za ribarstvo i Ceha za marikulturu u Obrtničkoj komori Šibensko-kninske županije te predstavnik u Cehu za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore.

Albin Klement iz Crikvenice profesionalno se bavio ribarstvom od 1981. Nakon odlaska u mirovinu 2017. godine Ribarsko-turistički obrt ‘Daniela‘ nasljeđuje sin Dino. Albin Klement bio je vrlo aktivan član Ceha za ribarstvo, marikulturu i poljodjelstvo Obrtničke komore Primorsko-goranske županije u nekoliko mandata.

Ante Fabijanić iz Šimuna na otoku Pagu obrtnik-ribar je od 1978. godine i četvrta je generacija ribara u obiteljskom naslijeđu. Svoje bogato ribarsko znanje nesebično daje kroz obrtničke strukovne asocijacije, kako pri svom matičnom Udruženju obrtnika Pag kao predsjednik Sekcije ribara, tako i kroz Obrtničku komoru Zadarske županije kao član Skupštine i predsjednik Ceha ribara.

Paško Vela 1997. godine u Podgori je pokrenuo Obrt za ribarstvo, ugostiteljstvo i usluge „Mali Janko“ koji bez prekida i uspješno posluje i danas. Od 2014. godine predsjednik je Ceha za ribarstvo Udruženja obrtnika Makarska. Također, član je Skupštine Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije od 2014. do danas i sudjeluje u radu Ceha za morsko ribarstvo Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije u tekućem mandatu 2018.-2022.

Robert Momić od 2006. godine vlasnik je Obrta za ribarstvo, prijevoz putnika i trgovinu ‘Storm‘ u Poreču. U komorskom sustavu obnašao je i još uvijek obnaša brojne dužnosti. Izmeđuostalog, aktualni je predsjednik Ceha ribara Hrvatske obrtničke komore te predsjednika Ceha za ribarstvo i akvakulturu Obrtničke komore Istarske županije u dva mandata te svojim aktivnim radom značajno doprinosi unapređenju i zaštiti interesa ribarske struke.

image

Nagrađeni ribari za doprinos unaprjeđenju struke, jačanju solidarnosti i perspektive ribarskog sektora

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 12:25