100 godina inzulina - otkriće koje život znači

Svjetski dan dijabetesa je ove godine i u znaku 100te godišnjice inzulina, inovacije koja život znači.
 100 godina inzulina

Inicijativa Mijenjamo dijabetes posvećena je poboljšanju životnih uvjeta 463 milijuna osoba koje žive s dijabetesom i za one kod kojih postoji rizik za razvoj dijabetesa.

Inicijativom Mijenjamo dijabetes želi se osnažiti osobe s dijabetesom, kojih je oko 310.000 u Hrvatskoj, te im pokazati što je moguće postići. Ujedno se želi senzibilizirati javnost na projekciju da oko 225.000 osoba ne zna da ima dijabetes.

Cilj Inicijative je cilj osigurati bolje ishode liječenja za što veći broj bolesnika pružajući im više mogućnosti da žive kvalitetan život s dijabetesom.

Zahvaljujući medicinskim inovacijama i otkriću inzulina prije 100 godina svatko s dijabetesom može danas upravljati svojim dijabetesom i ostvarivati sve svoje snove. Jedan od primjera je Tim Novo Nordisk - globalna sportska ekipa biciklista koju predvodi prvi profesionalni tim biciklista na svijetu oboljelih od dijabetesa.

Dijabetes je kronična bolest i doživotno se mora kontrolirati:

  • uzimanjem različitih vrsta tableta
  • uzimanjem inzulina ili drugih injektibilnih terapija
  • redovitom tjelesnom aktivnosti
  • praćenjem razine šećera u krvi
  • zdravom prehranom

Dijabetes tipa 2 javlja se u 90 posto slučajeva, a razvija se najčešće kod odraslih i napreduje s vremenom. Većina oboljelih od tipa 2 proizvodi promijenjene ili čak normalne količine inzulina, ali zbog poremećaja u stanicama jetre i mišića dolazi do otpornosti na djelovanje inzulina i ako se ne liječi, komplikacije mogu biti opasne.

Ljudima s dijabetesom ne treba govoriti što ne mogu učiniti, već kako upravljati svojim dijabetesom da bi ostvarili svoje snove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:43