U KRUPNOM KADRU

Je li Bandić kriv za ZG katastrofe: Kiša isto pada zadnjih 100 godina, a on je glavni zadnjih 20

Kako će se financirati obnova Zagreba, što trebaju biti prioriteti, kakva treba biti uloga konzervatora i je li Milan Bandić kriv?
U krupnom kadru
 Jutarnji List

Kako će se financirati obnova Zagreba, što trebaju biti prioriteti, kakva treba biti uloga konzervatora i je li Milan Bandić kriv za zagrebačke katastrofe?

Uoči saborske rasprave o zakonu o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa otvorilo se pitanje trebaju li svi porezni obveznici financirati obnovu imovine koja je privatna što su otvorili zastupnici liberalne političke opcije. Na kraju se iskristaliziralo da trebamo biti solidarni, no granice solidarnosti ipak ne vide svi na istom mjestu.

Peđa Grbin (SDP):

- Hrvatska je socijalna država u kojoj građani plaćaju porez između ostalog i zato da bi država u slučaju katastrofa, a potres jeste katastrofa, pomagala u obnovi. Javnim novcem mora se pomagati obnova i privatne imovine. Prioriteti trebaju biti obnove zdravstvenih ustanova. Nakon toga treba prionuti obnovi objekata koji su rizični i mogli bi se urušiti, potom obrazovne i javne ustanove.

Kada govorimo o zaštićenim spomenicima kulture treba razlikovati dvije kategorije. Zgrade koje su same po sebi spomenik kulture i zgrade koje to nisu, ali su na području zaštićene urbane cjeline. Kod spomenika kulture konzervatori moraju imati glavnu riječ, ali kod drugih objekata treba dati više slobode.

Nina Obuljen Koržinek (ministrica kulture i medija):

- Svaka država u elementarnoj nepogodi reagira nekim oblikom pomoći, a to i mi sada činimo. Važno je samo uspostaviti pravedne socijalne kriterije.

Prioriteti su sigurnost i zdravlje građana, od onih koji žive u statičkim ugroženim zgradama do prolaznika. Nitko u obnovi ne treba imati glavnu riječ, ali svi moraju biti uključeni. Konzervatori će biti važni kada će se raditi o pojedinačnoj obnovi zaštićenih zgrada.

Marijana Puljak (Pametno):

- Mi smo za solidarnost, ali svaka privatna imovina nije jednaka. Nije isto je li nekom stradala jedina nekretnina u kojoj živi, poslovni prostor ili ima više stanova.

Prioritet treba biti stupanj štete i zbrinjavanje ljudi. Ovu situaciju treba iskoristiti da se napravi Zagreb 22 stoljeća, ali i obnovu organizirati tako da se ona u jednom dijelu samofinancira. Konzervatore treba poslušati, ali nisu sve nekretnine jednako povijesno i kulturno vrijedne.

Kiša pada na isti način zadnjih 100 godina, a Bandić je gradonačelnik 20 godina i nije uspio osigurati da šahtovi prime svu vodu.

Rada Borić (Nova ljevica):

- Javnim novcem treba obnavljati privatnu imovinu, ali uz imovinski cenzus. Ako je stradala nečija jedina nekretnina trebamo biti solidarni kao što smo bili u Gunji. Ne vidim zašto se odjednom govori da u centru Zagreba stanuju samo bogati. U središtu stanuju različiti ljudi. Osim toga, radi se samo o konstrukcijskoj obovi.

Priorieti moraju biti ljudi koji su u studentskim domovima i nemaju nikakav smještaj. Zatim škole, bolnice, muzeji, javne ustanove..

Sada je prilika za cjelovitu obnovu što ne znači vraćanje u prijašnje stanje. Istovremeno se treba napraviti energetska obnova fasada, promijeniti električne vodove stare stotinu godina, urediti kanalizaciju.

Bandić je kriv za katastrofe. Gradom se nije upravljalo godinama. Kriv je Grad, ali i Hrvatske vode, Hrvatske šume jer je Medvednica devastirana…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:37