Predsjednik uprave ine

Odgovornost i predanost naših radnika jamče da će iz ove krize Ina izaći jača

Snažnom reakcijom usmjerili smo se na stabilnost i očuvanje integriranog modela poslovanja te osiguranje dovoljnog novčanog toka za strateška ulaganja koja nisu zaustavljena

U svakom pogledu 2020. je izazovna godina. Prošli smo kroz razne krize, a ne smijemo zaboraviti da se Ina u veljači, prije pojave covida-19, suočila sa snažnim kibernetičkim napadom. Tu je bio i snažan potres koji je pogodio Zagreb.

U konačnici pad cijene nafte i plina te smanjenje potražnje uslijed zastoja značajno su utjecali na poslovanje naftnih i plinskih kompanija na globalnoj razini, pa tako i na Inu. Morali smo se organizirati tako da se svi segmenti našeg poslovanja prilagode novim uvjetima na tržištu, od istraživanja i proizvodnje, zbog niskih cijena nafte i plina, preko rafinerijske proizvodnje i maloprodaje, gdje je drastičan pad potražnje za gorivom prouzročio pad rafinerijskih marži unatoč niskim cijenama sirovine, do naftnih servisa, odnosno Crosca i STSI-ja, na čije poslovanje je utjecao svjetski trend zaustavljanja projekata zbog krize.

Snažnom reakcijom usmjerili smo se na stabilnost i očuvanje integriranog modela poslovanja te osiguranje dovoljnog novčanog toka za strateška ulaganja koja nisu zaustavljena. Tako smo u vrijeme koronakrize nastavili s gradnjom postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, koje je vrijedno oko 4 milijarde kuna i predstavlja jedno od najvećih Ininih ulaganja općenito u Hrvatskoj.

Ujedno smo ostali predani razvoju industrijske lokacije u Sisku, gdje nastavljamo s ulaganjem u postrojenje za proizvodnju bitumena, a projekt biorafinerije resorno je ministarstvo uvrstilo na Listu strateških projekata Republike Hrvatske te mu je dodijeljen voditelj operativne skupine koji će olakšati pripremu za implementaciju projekta. Uskoro ovaj projekt planiramo prijaviti i za sufinanciranje iz Inovacijskog fonda. Pokrenuli smo i seizmičko istraživanje na istražnom području Drava-3 koje će obuhvatiti čak 600 km² i bit će najveći pojedinačni seizmički projekt ikada snimljen u Republici Hrvatskoj. Proizvodnja nafte i plina bila je neometana, što je dodatno pridonijelo stabilnosti opskrbe tržišta i očuvanju kontinuiteta našeg poslovanja. Nastavili smo i modernizaciju naše maloprodajne mreže te širenje gastro koncepta Fresh Corner.

Uvođenjem novih usluga i asortimana odgovorili smo na potrebe u situaciji pandemije i zastoja te smo ostali prvi izbor kupaca u pokretu. Više nego ikad prije ističe se potreba za digitalizacijom poslovanja. Pokretanjem našeg INA Loyalty programa vjernosti, kao i uvođenjem beskontaktnog plaćanje na maloprodajnim mjestima putem INA Pay aplikacije, kompanija je pokazala sposobnost brzog i uspješnog odgovora na potrebe tržišta koje se mijenja. Ono s čime nismo radili kompromis sigurnost je i zdravlje naših radnika i kupaca. To nam je od početka pandemije bilo na prvom mjestu te ćemo i dalje pridavati posebnu pozornost zaštiti zdravlja i sigurnosti na našim lokacijama.

Brza prilagodba naših radnika i menadžmenta novim uvjetima te odgovornost i predanost koju su pokazali u svim ovim krizama s kojima se Ina suočila u proteklom razdoblju ono je na što sam posebno ponosan. Zajedničkim naporima smo poslovanje naših maloprodajnih mjesta u kratkom roku prilagodili propisanim preventivnim mjerama, a nastavili smo bez teškoća raditi i na našim proizvodnim postrojenjima te u rafineriji. U vrijeme zastoja za više od 4000 naših radnika osiguran je rad od kuće bez teškoća. S druge strane, u krizi smo prepoznali i priliku te su Ina MAZIVA, članica Ina Grupe, proširila svoj asortiman proizvoda kompletnom linijom proizvoda za dezinfekciju pod zajedničkim brendom Ina Cosmetx. Nastavljamo s prilagođavanjem poslovanja uvjetima na tržištu i strateškim ulaganjima i zato sam uvjeren da će Ina iz ove krize izaći još jača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:50