MISTERIOZAN DOGAĐAJ

Ovo nije prvi put da su jata mrtvih riba pronađena na plažama u ovom dijelu Čilea

Tisuće mrtvih riba pronađene su na obali Čilea

 Screenshot

Zasada neobjašnjiv prirodni fenomen.Tisuće mrtvih srdela i inćuna pronađeno je na čileanskoj plaži. U regiji Biobí obale Coliuma prekrivene su šarolikim nizom mrtvih morskih životinja.

Ekološki dužnosnici upravo istražuju kvalitetu vode u regiji kako bi utvrdili uzrok misteriozni incident. Trenutno je u tijeku akcija čišćenja obale.

- Ne možemo spustiti mašine da očiste uginule ribe, kao što je to obično slučaj kada se na našoj obali čisti od algi. Ovdje to ne možemo.To će morati učiniti radnici- rekla je gradonačenica, Ivonne Rivas.

Ovo nije prvi put da su jata mrtvih riba pronađena na plažama u ovom dijelu Čilea. Slični događaji prošle godine objašnjeni su niskom razinom kisika u dubljim vodama.

Nažalost i u EU se događaju slični slučajevi. Tako su, primjerice, stanovnici španjolske jugoistočne regije Murcia oglasili su uzbunu u kolovozu 2021. nakon što se mnoštvo uginule ribe našlo na obali lagune Mar Menor. U roku od samo nekoliko dana, više od pet tona trulih leševa riba preplavilo je tamošnje plaže.`

Europski parlament ima važnu ulogu u oblikovanju prava EU-a u području okoliša i zastupnci žele pronači optimalni put kako bi minimaliziralo ovakve slučajeve, Tijekom osmog saziva Parlament se bavio zakonodavstvom proizašlim iz akcijskog plana za kružno gospodarstvo (o otpadu, baterijama, otpadnim vozilima, odlaganje otpada na odlagališta itd.), problemima vezanima uz klimatske promjene (ratifikacija Pariškog sporazuma, raspodjela napora, namjena i prenamjena zemljišta i šumarstva u pogledu klimatskih promjena koje je Unija preuzela, reforma sustava trgovanja emisijskim jedinicama itd.) te drugim pitanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:30