KLIMATSKA NEUTRALNOST

‘Postizanje klimatske neutralnosti je globalni izazov, mjere država su učinkovitije ako su koordinirane i usmjerene na iste ciljeve‘
Željana Zovko
 Goran Mehkek/Cropix

Europa je zacrtala ambiciozan plan - do 2050. će postati klimatski neutralna. U ostvarenju tog cilja poduzimaju se različite inicijative kojima se štiti okoliš i potiče zeleno gospodarstvo.

Koja je zadaća institucija, počevši od Europskog parlamenta do vlasti u državama članicama, konkretno Hrvatskoj, a što može učiniti svaki građanin na putu prema klimatski neutralnoj Europi?

Taj upit postavili smo hrvatskim eurozastupnicima ususret Danu Europe. Evo što nam je odgovorila Željana Zovko iz iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu.

- Postizanje klimatske neutralnosti predstavlja globalni izazov. Mjere država članica su učinkovitije ako su koordinirane i usmjerene na iste ciljeve. Europska unija preuzela je vodeću ulogu u predlaganju ambicioznog Zelenog plana i klimatskog zakonodavstva za postizanje klimatske neutralnosti u Europi do 2050. godine. Zeleni plan, koji pokriva sveobuhvatne ciljeve postizanja klimatske neutralnosti, bit će predočen europskim zakonodavcima na konačno odobravanje. Države članice odgovorne su za razvoj strategija za postizanje ovih ciljeva – kaže zastupnica Zovko.

Dodaje kako je Vlada Republike Hrvatske u siječnju objavila planove postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine.

- Posvetit će se izgradnji novih kapaciteta za prijenos energije i povećanju proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, za što je država osigurala više od 9 milijardi eura iz Višegodišnjeg financijskog okvira. U hrvatskom nacionalnom planu za oporavak od gospodarske krize uzrokovane pandemijom Covid-a 19 su također naglašena ulaganja u zelenu tranziciju i obnovljive izvore energije. Pored ovih mjera, svi su građani odgovorni i za rad na održivijem društvu. Kao izvjestiteljica u sjeni za Izvješće o učinkovitim mjerama za „zeleni“ Erasmus+, Kreativnu Europu i Europske snage solidarnosti, doprinijela sam da preporukama Europskog parlamenta ove europske vodeće programe učinimo održivijima bez mijenjanja same prirode programa, te da kroz obrazovanje širimo svijest o utjecaju naših vlastitih postupaka na klimu – ističe Željana Zovko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:36