KRUŽNA EKONOMIJA

Zelena tranzicija traži nove poslove, u belgijskom centru izvrsnosti znaju kako ljude pripremiti za budućnost

Novi načini grijanja i gradnje zahtjevaju specifična tehnička znanja koja nedostaju mnogim tražiteljima posla, stoga mnogi prolaze obuku

Centar izvrsnosti Forem

 Ljubica Vuko

Zelena tranzicija traži nove poslove i pruža nove poslovne prilike. Novinari iz država članica EU-a imali su nedavno priliku posjetiti Forem, okolišni centar izvrsnosti u belgijskom gradu Monsu u regiji Valoniji i vidjeti kako funkcionira obrazovanje za nove vještine i znanja potrebna u kružnoj ekonomiji, obnovljivim izvorima energije i recikliranju otpada. Sve su to područja djelovanja na putu prema klimatskoj neutralnosti što je cilj koji je Europska unija zacrtala ostvariti do 2050. godine. Posjet novinara Foremu organizarala je Europska komisija u okviru medijskog programa na 20. Europskom tjednu regija i gradova održanom u Bruxellesu.

image

Centar izvrsnosti Forem u Monsu

Ljubica Vuko

- Ekološka tranzicija prioritet je za Valoniju, regionalna politika fokusirana je na kružno gospodarstvo. Više od 1300 ljudi godišnje prođe jedan od naših aktualnih 25 tečajeva, među njima je oko 600 tražitelja posla, 400 radnika i 300 studenata, a od početka 2022. jedno od devet oglašenih radnih mjesta odnosilo se upravo na ekološku tranziciju – kazala je Marie-Kristine Vanbockestal, voditeljica Forema koji je lociran u Monsu i Froyennesu, a djeluje na više lokacija diljem Valonije.

Samo u prvih šest mjeseci ove godine 41.876 radnih mjesta bilo je oglašeno za zanimanja u zelenoj tranziciji. Novi načini grijanja i gradnje, kazala je, zahtjevaju specifična tehnička znanja koja nedostaju mnogim tražiteljima posla. Stoga je bitno naučiti ih novim poslovima, pa tako u Valoniji ima 49 centara za obuku od kojih su njih 23 centri izvrsnosti raspoređeni na više od 50 lokacija.

image

Centar izvrsnosti Forem

Ljubica Vuko

Obuka u ovom centru izvrsnosti namijenjena je raznim kategorijama, i nezaposlenima, i pripravinicima i radnicima, i studentima i učiteljima. Kroz tu obuku mogu unaprijediti postojeća i steći nova znanja za zanimanja budućnosti u četiri područja - upravljanju zaštitom okoliša, gospodarenju otpadom, upravljanju energijom i pametnim tehnologijama. Na taj način ljude se priprema za tržište rada, brzo se zapošljavaju, a dobro se čini i za okoliš i ostvarenje EU ciljeva u jačanju kružne ekonomije.

- Od početka 2023. godine uvodimo još dva nova tečaja i to za obuku tehničara s više vještina u području obnovljivih izvora energije, te za zvanje savjetnika u obnovljivoj energiji – najavila je Marie-Kristine Vanbockestal.

Cilj im je osposobiti tehničare budućnosti koji će moći instalirati i održavati sustave čiste energije koji će kućanstvima omogućiti energetsku dostatnost i neovisnost od fosilnih goriva. Također žele obučiti i savjetnike koji će moći davati profesionalne savjete o složenim energetskim sustavima temeljenim na obnovljivim izvorima energije. U idućoj godini više od 30.000 sati obuke odnosit će se na područje čiste energije.

image

Čista energija

Ljubica Vuko

Inače, kad je riječ o benefitima ističe se kako polaznici uče od profesionalaca u svom području, imaju suvremenu opremu, u centru izvrsnosti surađuju stručnjaci različitih disciplina, metode podučavanja su inovativne i povezane s potrebama poduzeća i industrije, a u svemu se vodi računa i o socioekonomskom okruženju.

image

Čista energija

Ljubica Vuko

Na licu mjesta pokazali su nam i kako se odvija obuka za nove potrebe u građevinarstvu povezane s novim zahtjevima energetske učinkovitosti, kao i recikliranju starih uređaja poput perilica rublja i nekih drugih kućanskih aparata koje potom prodaju u svojim dućanima, te kako se provodi obuka za nova zanimanja vezana uz korištenje obnovljivih izvora energije, potrebna već danas a sutra još i više.

image

Kako od staroga napraviti novo

Ljubica Vuko
image

Kako od staroga napraviti novo

Ljubica Vuko

U razvoju centara izvrsnosti u Valoniji, a što može poslužiti za primjer i drugima, značajna je uloga EU fondova. Zahvaljujući EU sredstvima centar u Monsu opremljen je vrhunskom opremom uključujući primjerice dizalice topline, termalne kamere, fotonaponske uređaje i drugu opremu potrebnu za obrazovanje o čistoj energiji i kružnom gospodarstvu.

U razdoblju od 2000. do 2020. svoje su projekte financirali sa 6,3 milijuna eura. Na EU sredstva računaju i u programskom razdoblju 2021.-2027.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:11