POMOĆ REGIJAMA

U sklopu tog programa podržale bi se investicije entiteta u javnom sektoru u teritorijima koji su pogođeni klimatskom tranzicijom
Henrike Hahn
 Alexander Pohl/Ddp Usa/Profimedia

Zastupnici Europskog parlamenta i države članice kraljem travnja postigle su dogovor o programu Europske unije kojim bi se pružila podrška naporima koje javni sektor poduzima u borbi s klimatskim promjenama.

Taj program poznat je pod imenom Instrument za kreditiranje u javnom sektoru (Public Sector Loan Facility - PSLF), a namijenjen je javnim subjektima i omogućuje povlaštene zajmove za projekte kojima se ne ostvaruju financijski održivi prihodi.

Sastoji se, prema materijalima objavljenima na stranicama Europskog parlamenta, od bespovratnih sredstava (1,5 milijardi eura) iz proračuna EU-a i zajmova Europske investicijske banke (EIB) u iznosu od 10 milijardi eura. Bespovratna sredstva dodat će se zajmu EIB-a i smanjiti financijsko opterećenje korisnika te povećati privlačnost ulaganja. Korisnicima će se pružiti savjetodavna potpora putem centra uspostavljenog u okviru fonda InvestEU.

U sklopu tog programa podržale bi se investicije entiteta u javnom sektoru u teritorijima koji su najviše pogođeni klimatskom tranzicijom, primjerice teritoriji čije gospodarstvo uvelike ovisi o rudarenju.

"Ovaj je instrument važan alat za pomoć našim regijama i zajednicama u suočavanju s izazovima nastalima uslijed klimatske tranzicije. Njime će se upotpuniti naš alat za potporu osobama koje žive u regijama u kojima je potrebno osigurati pravednu tranziciju za razvoj novih vještina i otvaranje novih poduzeća i radnih mjesta. Smanjenjem troškova tranzicije pomoći ćemo EU-u u cjelini da ostvari ciljeve klimatske neutralnosti do 2050.", istaknula je Elisa Ferreira, povjerenica za koheziju i reforme.

Da će Instrument pomoći EU da ostvari svoje klimatske ciljeve, među ostalim klimatsku neutralnost do 2050. godine, smatra i njemačka europarlamentarka Henrike Hahn (Zeleni).

"Sretna sam što smo postigli dogovor o čvrstim kriterijima i zaštitnim mjerama kako bismo osigurali da ovaj Instrument može igrati značajnu ulogu u postizanju pravedne i sveobuhvatne tranzicije. Ovim Instrument podržavamo pogođene regije i lokalne vlasti u provođenju projekata s većim učinkom i povezanosti s europskim Zelenim planom. Prioritet će imati projekti u manje razvijenim regijama, ako i projekti koji doprinose klimatskim ciljevima te javnim entitetima koji su usvojili plan o dekarbonizaciji", istaknula je.

Pri provedbi europskog zelenog plana Instrument će pomoći u rješavanju socioekonomskih izazova tranzicije prema klimatskoj neutralnosti u najteže pogođenim područjima, kako je utvrđeno u teritorijalnim planovima za pravednu tranziciju. Njime će se dopuniti druga dva stupa mehanizma za pravednu tranziciju, odnosno Fond za pravednu tranziciju i poseban program za pravednu tranziciju u okviru fonda InvestEU. Očekuje se da će se u okviru Instrumenta tijekom sljedećih sedam godina mobilizirati javna ulaganja u vrijednosti od 25 do 30 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:15