VELIKA BRITANIJA

U dokumentu se predlaže kako bi vodik mogao pokriti 20-35 posto britanske energetske potrošnje do 2050. godine
automobil na vodik, London
 
 Paul Davey// Swns/Profimedia

Oko 3 milijuna kućanstava u Velikoj Britaniji moglo bi umjesto fosilnog plina početi koristiti niskougljični vodik za zagrijavanje svojih domova i kuhanje. Dio je to vladinog prijedloga za privlačenje najmanje 4 milijarde funti ulaganja u vodik kao gorivo budućnosti do 2030.

Vlada je objavila svoje dugo očekivane planove za gospodarstvo temeljeno na vodiku,a za koje kažu da bi moglo vrijediti 900 milijuna funti do kraja desetljeća i stvoriti više od 9.000 radnih mjesta za visokokvalificirane. Procjenjuje se da će industrija do 2050. vrijediti 13 milijardi funti i kreirati ukupno 100.000 novih radnih mjesta.

U dokumentu strategije predlaže se da bi vodik mogao pokriti 20-35 posto britanske potrošnje energije do 2050. godine, pružajući čistu alternativu nafti i plinu.

Međutim, planove i dalje muči neizvjesnost o tome kako će vlada odrediti pravičnu subvenciju za projekte vrijedne više milijardi funti i hoće li se troškovi podmiriti s računa domaćinstava ili iz riznice. Vlada je obećala više jasnoće nakon industrijskih konzultacija kasnije ove godine.

Međutim i dalje vlada neizvjesnost o tome kako će vlada odrediti pravičnu subvenciju za projekte vrijedne više milijardi funti i hoće li se troškovi podmiriti s računa domaćinstava ili iz riznice. Vlada je obećala više jasnoće nakon konzultacija s predstavnicima industrije kasnije ove godine.

Od vodika se dobiva oko dva posto energije u EU-u, od čega se 95 posto proizvodi iz fosilnih goriva, što oslobađa 70-100 milijuna tona CO2 godišnje.

Prema istraživanjima, obnovljivi izvori energije mogli bi biti značajan izvor energije 2050. godine, od čega bi vodik moglo biti zaslužan za 20 posto opskrbe (20-50 posto u prometu i 5-20 posto u industriji).

Uglavnom se upotrebljava kao sirovina u industrijskim procesima, ali i kao gorivo za svemirske rakete.

U izvješću Europskog parlamenta stoji da je nužno održavati i dodatno učvrstiti tehnološko vodstvo EU-a u području čistog vodika putem konkurentnog i održivog vodikovog gospodarstva, s integriranim tržištem vodika. Jednako tako ističe se potreba za strategijom EU-a za vodik koja bi obuhvatila cijeli vrijednosni lanac vodika, uključujući sektore potražnje i ponude, te bi bila usklađena s nacionalnim naporima za osiguravanje izgradnje infrastrukture za proizvodnju dovoljne količine dodatne obnovljive električne energije za proizvodnju vodika iz obnovljivih izvora i za smanjenje troškova vodika iz obnovljivih izvora. Parlament naglašava da vodikovo gospodarstvo mora biti usklađeno s Pariškim sporazumom, klimatskim i energetskim ciljevima EU-a za 2030. i 2050., kružnim gospodarstvom, akcijskim planom za kritične sirovine te ciljevima održivog razvoja UN-a.

Parlament pozdravlja strategiju za vodik za klimatski neutralnu Europu koju je predložila Komisija, uključujući buduću reviziju Direktive o obnovljivoj energiji, kao i sve veći broj strategija i planova ulaganja za vodik u pojedinačnim državama članicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:07