NEOBJAŠNJIVE SMRTI

Među zečjom populacijom svake jeseni, posljednjih tri godine, dolazi do porasta bolesti i smrtnosti
Europski zec
 Robin Gill/Alamy/Alamy/Profimedia

Više od tisuću zečeva umrli su u Velikoj Britaniji od novog virusa, koji se prvi puta pojavio 2018. Znanstvenici su prvo posumnjali kako je riječ o varijanti miksomatoze, no neki simptomi ne dopuštaju im sigurnost pri detekciji bolesti.

Pozivaju se građani da prijave umiruće ili pronađene mrtve zečeve znanstvenicma, koji i dalje nastoje otkriti točan uzrok tolikih neobjašnjivih smrti zečeva, među čijom populacijom svake jeseni, posljednjih tri godine, dolazi do porasta bolesti i smrtnosti.

Diana Bell, profesorica biologije na Sveučilištu East Anglia, smatra je da je zečeve pokosio "virusni koktel" nekoliko smrtonosnih novih bolesti.

Prijavljeni su slučajevi gdje su zečevi nađeni zatvorenih očiju i natečenih glava - što su simptomi koji odgovaraju miksomatozi, koja je prvi put izbila u Velikoj Britaniji 1953. godine i drastično smanjila populaciju zečeva . No, znanstvenike zbunjuje što je dio zečeva pronađen raširenih zjenica i širom otvorenih očiju.

"Očajnički želimo nabaviti još tijela koja će veterinarski patolozi testirati", rekla je Bell koja traži od ljudi koji pronađu mrtvog zeca da to što prije i prijave. "Mnogi slučajevi izgledaju kao miksomatoza, ali ne znamo točno kako se ova bolest prezentira kod zečeva", dodaje.

Prema Bell, većina zečeva umire izvan vidokruga ljudi, a premda su fotografije mrtvih životinja korisne, radi detaljne obdukcije znanstvenicima trebaju tijela zečeva koja je zahvatila tajanstvena oboljenja.

Kako bi sačuvao zečeve i druge ugrožene vrste, Europski parlament je usvojio svoje stajalište o „Strategiji EU-a za biološku raznolikost do 2030.: Vraćanje prirode u naše živote“ koja se bavi glavnim pokretačima gubitka biološke raznolikosti i postavljanjem pravno obvezujućih ciljeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:56