FATIH BIROL

Istraga Guardiana otkriva da je gotovo 200 projekata u planu ili je industrija već počela s ekstrakcijom

Izvršni direktor Međunarodne energetske agencije, Fatih Birol

 Daniel Leal/Afp/Profimedia

Komentirajući istragu objavljenu u Guradianu vodeći svjetski energetski ekonomist i izvršni direktor Međunarodne energetske agencije, Fatih Birol, upozorio je da bi golemi rast ulaganja u industriju nafte i plina, imalo mali utjecaj na trenutnu energetsku krizu i rastuće cijene goriva, ali bi zato naposlijetku dovelo do razaranja planeta.

Istraga objavljena na Guardianu otkrila je da tvrtke za fosilna goriva planiraju ogromne projekte, nešto što su nazvali "ugljične bombe" koji bi prema procjenama ekologa i znanstvenika planet dovela do klimatske katastrofe. Otkrića Guardiana pokazuju tako da je gotovo 200 projekata u planu ili je industrija već počela s ekstrakcijom, a svaki od tih projekata rezultirati će s najmanje milijardu tona emisija ugljičnog dioksida. Istraga Guardiana je trajala pet mjeseci.

-Razumijem da bi se neke zemlje mogle okrenuti novim izvorima fosilnih goriva, ali trebale bi znati da je potrebno mnogo godina za početak proizvodnje. Takvi projekti nisu rješenje za naše hitne energetske sigurnosne potrebe- smatra Birol.

Rekao je da vlade moraju hitno nastojati smanjiti potražnju za fosilnim gorivima, kroz izolaciju domova, smanjenje ograničenja brzina, uvođenje jeftinog ili besplatnog javnog prijevoza i uvođenje dana bez automobila u gradovima.

-Ako ne budemo imali ove dobrovoljne mjere, bojim se da bi na stolu moglo doći do racionalizacije energije -smatra direktor Međunarodne energetske agencije.

Birol je rekao da za razliku od prethodnih naftnih šokova, poput onih iz 1970-ih, svijet sada ima dostupne jeftine alternative u obliku solarne energije i energije vjetra, čija je cijena naglo pala. To bi trebalo potaknuti vlade i tvrtke da se jače zalažu za obnovljivu energiju, smatra.

-Vjerujem da imamo priliku ovo učiniti povijesnom prekretnicom prema čišćem i sigurnijem energetskom sustavu. Ovo je prvi put da sam vidio takav zamah iza promjene na čistu energiju. Svijet ne mora birati između rješavanja energetske ili kimatske krize. Sada ih možemo oboje spriječiti- zaključio je Birol.

Inače, tvrtke na europskom tlu ubuduće će snositi veću odgovornost oko svog društvenog, ali i ekološkog utjecaja, barem ako je suditi prema događanjima na Odboru Europskog parlamenta za pravna pitanja. Naime, taj je odbor,ovoga ožujka, s 22 glasa za i jednim protiv, usvojio stajalište o Direktivi o korporativnom izvještavanju o održivosti (Corporate Sustainability Reporting Directive - CSRD).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:09