BOGATA BAŠTINA

Mislim da smo ih oduševili s projektom Centar za posjetitelje Modra špilja, kaže Lana Schmidt iz Geoparka

Geopark Viški arhipelag

 Lana Scmidt/Geopark Viški Arhipelag

Geopark Viški arhipelag je dio UNESCO mreže globalnih geoparkova od 2019. godine. Ove godine, u razdoblju od 23. lipnja – 28. lipnja u posjet Geoparku Viški arhipelag stigli su UNESCO evaluatori povodom revalidacije UNESCO-vog statusa.

UNESCO geoparkovi su jedinstvena područja s geološkom baštinom valoriziranoj na svjetskoj razini kojima se upravlja holističkim konceptom zaštite i održivog upravljanja sveukupnom prirodnom, kulturnom i povijesnom baštinom.

UNESCO Geopark Viški arhipelag je područje s velikom koncentracijom geomorfoloških spomenika prirode i zaštićenim krajobrazima, a tijekom četiri dana terenskog posjeta, UNESCO evaluatori su imali prilike posjetiti tri postojeće geostaze Vis-Rukavac, Komiža i Biševo.

image

Geopark Viški arhipelag

Lana Schmidt/Geopark Viški Arhipelag

- U postupku revalidacije UNESCO statusa, evaluatore najviše zanima napredak u posljednje četiri godine. Mislim da smo ih oduševili s projektom Centar za posjetitelje Modra špilja u sklopu kojeg je revitalizirana stara biševska škola u obliku novog multimedijalnog centra koji je gotovo dovršen, proširena je biševska geostaza sa mnogobrojnim info pločama i odmorištima te je uređena topnička bitnica sa pogledom na cijeli srednjodalmatinski akvatorij. Kroz ovaj projekt napravljeno je i kompletno istraživanje geološke, prirodne i kulturne baštine otoka Biševa što će doprinjeti razvoju mnogobrojnih edukativnih programa za posjetitelje – kazala je Lana Schmidt, izvršna direktorica udruge Geopark Viški arhipelag.

image

Geopark Viški arhipelag

Lana Scmidt/Geopark Viški Arhipelag

Osim postojećih geostaza imali su prilike i vidjeti neke od najudaljenijih otoka Viškog arhipelaga otočić Brusnik, otok Sveti Andrija i otok Palagruža.

image

Rota Palagruzona

Lana Scmidt/Geopark Viški Arhipelag

- Iznimno mi je drago da su evaluatori stigli u razdoblju kada se tradicionalno svake godine održava i festival mora – Rota Palagruzona. U sklopu ovog festivala bila je i promocija dviju publikacija udruge Geopark Viški arhipelag, održane su mnoge radionice i predavanja, a održan je i GEOfood sajam gdje su proizvođači s otoka Visa predstavili svoje proizvode. Unatoč tome što je mirno more skratilo samu regatu do Biševa, ipak smo evaluatore odveli u posjet otoku Palagruži koja je za mnoge nedodirljiva. Kroz ovaj festival, UNESCO evaluatori su mogli posvjedočiti snažnoj suradnji s lokalnom zajednicom koja je izrazito važna stavka u pogledu geoparkova – kazuje Schmidt.

image

Geopark Viški arhipelag

Lana Scmidt/Geopark Viški Arhipelag

Osim geološke baštine valorizirane na svjetskoj razini, UNESCO Geopark Viški arhipelag ima bogatu prirodnu, kulturnu i povijesnu baštinu koja je predstavljena UNESCO evaluatorima tijekom njihova posjeta, a na jesen će UNESCO donijeti i službenu odluku o daljnjem statusu Geoparka Viški arhipelag.

image

Geopark Viški arhipelag

Lana Scmidt/Geopark Viški Arhipelag
image

Geopark Viški arhipelag

Lana Scmidt/Geopark Viški Arhipelag

Dodajmo kako u Rezoluciji od 9. lipnja 2021. o Strategiji EU-a za bioraznolikost do 2030. – Vraćanje prirode u naše živote, Europski parlament snažno podupire ciljeve EU-a u pogledu zaštite najmanje 30 % morskih i kopnenih područja EU-a, koja obuhvaćaju dovoljno raznolik raspon staništa i ekosustava kao što su šume, močvarna područja, tresetišta, travnjaci i obalni ekosustavi, i stroge zaštite najmanje 10 % morskih i kopnenih područja EU-a, uključujući sve preostale primarne šume i prašume te druge ekosustave bogate ugljikom.

Parlament naglašava da bi ti ciljevi trebali biti obvezujući i da bi ih države članice trebale provoditi na nacionalnoj razini, u suradnji s regionalnim i lokalnim vlastima te u skladu sa znanstveno utemeljenim kriterijima i potrebama biološke raznolikosti, uzimajući u obzir razlike u veličini i udjelu prirodnih područja u svakoj državi članici te regionalne i lokalne okolnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:12