GDJE NESTAJU PTICE

Uz vrapca, s neba nestaje žuta pastirica (ima 97 milijuna jedinki manje), čvorak (75 milijuna manje) i ševa (68 milijuna manje)

Vrapci na pločniku

 Radovan Vujovic/Alamy/Alamy/Profimedia

U Europi ima 247 milijuna manje kućnih vrabaca ili vrabaca pokućara (passer domesticus ) nego 1980. godine, pokazuje nova studija znanstvenika iz RSPB-a, BirdLife International-a i Češkog društva za ornitologiju. U radu su analizirani podaci za 378 od 445 vrsta ptica koje potječu iz zemalja u EU-u i UK-a, otkrivajući da se ukupna brojnost ptica smanjila za 17% i 19% između 1980. i 2017.

Jedna od svakih šest ptica – što je neto gubitak od ukupno 600 milijuna jedinki – nestala je tijekom manje od četiri desetljeća. Među uobičajenim vrstama koje nestaju s neba je žuta pastirica (ima 97 milijuna jedinki manje), čvorci (75 milijuna manje) i ševa (68 milijuna manje).

No najteže je pogođen kućni vrabac koji je izgubio polovicu populacije, dok je njegov bliski rođak, poljski vrabac, doživio pad od 30 milijuna jedinki. Obje vrste su nestale zbog promjene poljoprivrednih praksi. Kućni vrapci nestali su iz mnogih europskih gradova, najvjerojatnije radi nestašice hrane, bolesti kao što je malarija ptica i onečišćenja zraka.

Razmjer gubitaka i vrsta ptica koje nestaju usporedive su s padom u Sjevernoj Americi, gdje je otkriveno da je 3 milijarde ptica nestalo od 1970.

Direktiva o pticama Europskog parlameta trebalo bi zaštiti 500 divljih ptica koje prirodno obitavaju u EU-u, dok se Direktivom o staništima nastoji osigurati očuvanje rijetkih, ugroženih ili endemskih životinjskih vrsta i karakterističnih stanišnih tipova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 19:40