IZUMIRANJE MORSKIH PASA

Svakog sata ubije ih se 11 tisuća. U posljednjih 50 godina nestalo ih je više od 70 posto

Prosjek izlova morskih pasa i raža sigurno je još i gori od rezultata studije. Danas je trećina vrsta morskih pasa gotovo izbrisana
Morski pas; ilustracija
 Roger Munns, Scubazoo/Sciencephoto/Profimedia

Brojnost morskih pasa i raža u oceanima pala je za alarmantnih 71 posto u posljednjih 50 godina zbog čega su ti morski predatori izloženi velikom riziku od izumiranja, pokazala je studija međunarodne skupine znanstvenika objavljena u vodećem svjetskom znanstvenom časopisu Nature.

- Kreatori politike više ne mogu ignorirati probleme morskih pasa i raža. Još uvijek postoje rješenja i nade - rekao je za New Scientist dr. Nathan Pacoureau sa Sveučilišta Simon Fraser u Kanadi.

Što donosi studija u Natureu?

- Zaštitari prirode godinama upozoravaju na neodrživo ubijanje top predatora u moru, morskih sisavaca i hrskavičnjača, na temelju regionalnih izvještaja i podataka o pojedinim vrstama, te ovaj objavljeni rad daje mjerodavan globalni pregled ugroženosti morskih pasa i raža. Ova studija je odličan pokazatelj stanja populacija hrskavičnjača, odnosno morskih pasa i raža) u svjetskim oceanima i morima.

Smanjenje populacija morskih pasa za 71 posto od 1970. godine zastrašujuća je brojka i potvrđuje sumnje da pretjerani izlov morskih pasa, baš kao i tune, vodi prema brzom izumiranju ove skupine morskih životinja. U ovom istraživanju uzete su u obzir samo populacije oceanskih vrsta - kaže dr. Petar Kružić, izvanredni profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu.

- Kod svih istraživanih vrsta potvrđen je značajan pad u broju jedinki unutar populacija u posljednjih 50 godina. Od 31 vrste morskih pasa i raža analiziranih u studiji, gotovo za njih 24 prijeti izumiranje. Populacije tri vrste oceanskih morskih pasa, Carcharhinus longimanus, Sphyrna lewini i Sphyrna mokarran, pokazale su trend značajnog pada u brojnosti te su klasificirane kao kritično ugrožene - pojasnio je Kružić.

Naš sugovornik ističe kako rizik od izumiranja prvenstveno uzrokuje prekomjerni izlov, kao ciljani lov na morske pse i češće "prilov" tijekom ribolova na druge vrste poput tune i sabljarke.

- Globalni prosjek izlova morskih pasa i raža je sigurno još i gori od rezultata ove studije, jer u nekim morima, primjerice Indijskog oceana, gotovo da ne postoji upravljanje ribarstvom, a kod nekih su vrsta podaci zasigurno manjkavi. Zabrinjavajuće je što je pad brojnosti vrsta vjerojatno podcijenjen, najčešće zbog neprijavljenog ulova. Takav nagli pad kod populacija šokantan je za morske biologe, posebno kad se uspoređuje sa statistikom ugroženih kopnenih životinja - kazao je Kružić.

Zašto su morski psi važni?

Morski psi spadaju u drevne životinjske vrste, pojavili su se prije otprilike 400 milijuna godina, a posljednjih 70 milijuna godina praktički se nisu mijenjali.

- Morski psi su na vrhu prehrambene mreže u moru, odnosno oni su top predatori. Osim same važnosti očuvanja morskih pasa i raža kao vrsta, vrlo su važni za održiv ekosustav i gospodarstvo, te zdravlje samih oceana i mora. Ljudi često imaju iskrivljenu percepciju da su morski psi "opasna čudovišta". Ova tvrdnja često stoji na putu njihovoj stvarnoj važnosti, da su morski psi presudni za morski okoliš. Morski psi se hrane potencijalno destruktivnim populacijama riba. Njihova intervencija sprječava eksploziju pojedinih vrsta riba i njihovo preuzimanje određenog mjesta unutar hranidbenog lanca. Često ih zovu i "imunološkim sustavom oceana" - pojasnio je Kružić.

Ističe kako su ekosustavi krhka mreža u kojoj svaka jedinka ima jedinstvenu ulogu. - Uklanjanje vršnih predatora hranidbenog lanca imalo bi pogubne posljedice za cijeli lanac, a na kraju bi došlo do znatnog povećanja populacija morskih alga, koje bi ugušile bentoske vrste (vrste morskog dna) kao npr. koraljne grebene. Ako koraljni grebeni nestanu, tisuće vrsta izgubit će svoje stanište, te će i one same nestati. Osim izravnih razarajućih posljedica na morski ekosustav, lokalnim bi ribarima i obalnim zajednicama oduzeli glavni izvor hrane i prihoda - naglasio je Kružić.

Zašto su ugroženi?

Morski psi i raže su posebno osjetljivi na kolaps populacija, jer polako rastu i razmnožavaju se razmjerno rijetko s malim brojem potomaka.

- Svakog sata ubije se oko 11 tisuća morskih pasa. To su tri morska psa ubijena svake sekunde. Danas je trećina vrsta morskih pasa gotovo izbrisana. Oni žive u oceanima više od 400 milijuna godina i naša je dužnost zaštititi ove drevne vrste. Osim slučajnog ulova kao neciljane vrste, morski psi se love zbog mesa i peraja koje se u Aziji smatraju delikatesom, lijekom i afrodizijakom.

Primjerice, zbog svojih peraja je globalna populacija vrste Carcharhinus longimanus, odnosno Trupan oblokrilac, smanjena za 98 posto u posljednjih 60 godina - rekao je Kružić. Upozorava kako su neke azijske zemlje poput Kine i Tajvana zakupile luke u zemljama srednje Amerike isključivo zbog peraja morskih pasa imajući na umu kako je kontrola ribarstva u tim zemljama jako slaba ili nikakva, primjerice Guatemali i Kostariki. Posebno je ugroženo područje morskog rezervata otočja Galapagos.

Koliko vrsta morskih pasa živi u Jadranu?

- Kad govorimo o brojnosti vrsta morskih pasa u Jadranu, zapravo govorimo o vrstama Sredozemnog mora i njih je oko 70 u Sredozemnom moru te oko 50 u Jadranskom moru (točnije 54 vrste za Jadran prema Jardasu (1996.)). Usporedbom podataka istraživanja ribljih populacija kroz ribarstvenu ekspediciju Hvar (1948. godine) i projekta MEDITS (2008. godine) utvrđen je značajan pad populacija hrskavičnjača u Jadranu - kazao je Kružić.

Naglašava da su ugrožene sve vrste, posebno veliki predatori poput velikog bijelog morskog psa, psine goleme, modrulja, kučine i kučka (mako) te vrste sklatova. - Također su ugrožene i vrste koje se komercijalno love, poput kostelja i mekuša. Kod nas je dobro što su ribari u sjevernom dijelu Jadrana uočili problem prelova morskih pasa te sami predlažu lovostaj - rekao je Kružić.

Postoji li regulativa oko morskih pasa na razini EU?

- Postoji, kao što postoji i zakonska regulativa svake članice EU. Postoji, npr. Uredba Vijeća EU br. 1185/2003 utvrđuje opću zabranu prakse rezanja peraja morskih pasa pri čemu se peraje morskog psa odstranjuju, a tijelo morskog psa se baca u more. Također, 2009. godine komisija EU predložila je akcijski plan za zaštitu morskih pasa: European Community Action Plan for the Conservation and Management of Sharks - rekao je Kružić.

Naglašava kako je prema "Crvenoj knjizi morskih riba Hrvatske", koja je izrađena prema smjernicama, u Jadranskom moru 16 vrsta hrskavičnjača pred izumiranjem, od ukupno 54 vrste koje su zabilježene u Jadranu. - Njih 23 su strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode. Među strogo zaštićenim vrstama je i veliki bijeli morski pas Carcharodon carcharias, nepravedno nazvan "pas ljudožder" - upozorio je Petar Kružić.

Predator kojega su proslavile "Ralje"

Morski psi česta su tema u popularnoj kulturi, posebice na filmu.
Najpoznatiji je svakako film "Ralje" Stevena Spielberga iz 1975. godine snimljen prema istoimenom bestseleru Petera Benchleyja.

Radnja filma započinje legendarnom scenom u kojemu velika bijela psina napada i ubija jednu djevojku, potaknuvši napetost i brigu u malom obalnom gradu, koji ovisi o prihodima od turizma.

Film je dobio četiri Oscara. Morski psi se pojavljuju i u serijalu o Jamesu Bondu, kao primjerice u filmovima "Samo za tvoje oči", "Dozvola za ubijanje", "Špijun koji me lovio", "Živi i pusti umrijeti"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 06:44