ZELENI PLAN

Europski parlament i njegov Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača 10 godina su pozivali na uvođenje univerzalnog punjača
Ilustracija
 Frank May

Tijekom proteklih deset godina, Parlament je od Komisije tražio donošenje prijedloga o univerzalnom punjaču kako bi se smanjio elektronički otpad te omogućila veća praktičnost za potrošače, izvijestili su iz Europskog parlamenta.

Europski parlament i njegov Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača godinama su pozivali na uvođenje standardnog punjača te nizom izvješća o vlastitoj inicijativi, rezolucijama i zastupničkim pitanjima od Komisije tražili reakciju

U objavi za medije istaknuto je kako je Parlament 2014., tijekom pregovora o Direktivi o radijskoj opremi, snažno zagovarao uvođenje univerzalnog punjača.

Otada se kroz nekoliko parlamentarnih inicijativa izravno ili neizravno traže standardizirani punjači za mobitele. Primjerice, u rezoluciji prihvaćenoj 30. siječnja 2020., Komisiju se poziva na „hitno donošenje“ norme za jedinstveni punjač.

Dodatno, u novijoj rezoluciji od 10. veljače 2021. o akcijskom planu za kružno gospodarstvo, europarlamentarci ponavljaju poziv Komisiji da hitno uvede jedinstveni punjač za pametne telefone i slične uređaje kako bi se na najbolji način zajamčila standardizacija, kompatibilnost i interoperabilnost mogućnosti punjenja. Zatražili su od Komisije da pravodobno pripremi strategiju za odvajanje punjača od prodaje uređaje te usklađivanje označivanja.

"Tijekom proteklog desetljeća Europski parlament je od Komisije zahtijevao donošenje prijedloga o jedinstvenom punjaču kako bi se smanjio elektronički otpad, potrošačima omogućila veća praktičnost te im se pružila prilika za donošenje održivih odluka.
Ovaj prijedlog uključuje mnoge elemente koji su važni ovom Odboru, poput usklađivanja rješenja za punjenje što omogućuje neometano funkcioniranje jedinstvenog tržišta, visoku razinu zaštite potrošača, te smanjenje elektroničkog otpada" istaknula je predsjednica parlamentarnog Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, Anna Cavazzini (Zeleni/EFA, Njemačka) nakon jučerašnjeg Komisijinog prijedloga o univerzalnom punjaču.

"Konačno se moramo riješiti brojnih kabela u ladicama; situacija u kojima u ruksaku imamo pogrešan kabel za uređaje što ih imamo uz sebe. Standardizirani kabeli za punjenje pomoći će potrošačima da uštede novac i da doprinesu očuvanju resursa našeg planeta", navela je također naglašavajući kako je električna i elektronička oprema i dalje jedan od najbrže rastućih izvora otpada u EU.

"Iznimno je važno da predložena pravila obuhvate ne samo pametne telefone nego tablete i druge mobilne uređaje, kao što je to tražio Parlament. Mora se voditi računa o brzom tehnološkom razvoju, pogotovo stoga što je Komisija već izgubila toliko vremena u donošenju ove odluke" poručila je Cavazzini.

Izjavila je i kako će Parlament sada raditi na ovom zakonodavnom prijedlogu.

"Dat ćemo sve od sebe kako bismo osigurali dobru suradnju s Komisijom i Vijećem na postizanju sporazuma od kojeg će koristi imati europski potrošači, ali i industrija, a u čijem će središtu biti ciljevi europskog Zelenog plana", kazala je Anna Cavazzini.

Dan ranije Povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton predstavio je novi zakon kojim bi se trebao uvesti isti punjač za male uređaje poput mobitela, tableta, slušalica, kamera, džepnih konzola i zvučnika

Potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan pozdravila je taj prijedlog i naglasila kako se nova mjera mora odraziti na cijenu uređaja.

„U okoliš se godišnje odloži 51.000 tona punjača. Svatko od nas ih doma ima punu ladicu. Mislim da smo se svi bar jednom zapitali zašto svaka generacija uređaja dolazi s drugačijim punjačem. Parlament je zato prije 10 godina tražio zakon za isti punjač za male uređaje kojih u EU ima preko 500 milijuna. Komisija je pod utjecajem industrije stalno predlagala dobrovoljne mjere koje nisu dale rezultate, a elektronski otpad u EU i dalje raste i po pet posto godišnje“, istaknula je Biljana Borzan.

Član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) i supotpisnik Rezolucije o jedinstvenom punjaču Europskog parlamenta, doc. dr. sc. Tomislav Sokol također je pozdravio je prijedlog za reviziju Direktive o radijskoj opremi koju je Europska komisija uputila u zakonodavni postupak, a kojom se uvodi jedinstveni punjač za sve pametne telefone.

'Revizijom Direktive o radijskoj opremi USB-C postat će standardni utor za sve pametne telefone, tablete, kamere, naglavne slušalice, prijenosne zvučnike i ručne konzole za videoigre. Osim toga, potrošači će moći kupiti novi elektronički uređaj bez novog punjača. Tako će se spriječiti nepotrebno gomilanje elektroničkog otpada. Europska komisija procjenjuje da će se smanjenjem proizvodnje i odlaganja novih punjača količina elektroničkog otpada smanjiti za gotovo tisuću tona godišnje", izjavio je Sokol i istaknuo da je prema procjenama Komisije u Europskoj uniji 2020. prodano otprilike 420 milijuna mobilnih telefona i drugih prijenosnih elektroničkih uređaja.

Komisija je predložila sljedeće:

Usklađeni utor za punjenje za elektroničke uređaje: USB-C bit će jedinstveni utor. To će potrošačima omogućiti da pune uređaje istim USB-C punjačem, neovisno o marki uređaja.

Usklađena tehnologija za brzo punjenje onemogućit će proizvođačima da neopravdano ograniče brzinu punjenja i osigurati da ona bude ista za sve kompatibilne punjače.

Razdvajanje prodaje punjača od prodaje elektroničkog uređaja: potrošači će moći kupiti novi elektronički uređaj bez novog punjača. Tako će se ograničiti broj neželjenih kupljenih punjača i punjača koji se ne koriste. Procjenjuje se da će se smanjenjem proizvodnje i odlaganja novih punjača količina elektroničkog otpada smanjiti za gotovo tisuću tona godišnje.

Bolje informacije za potrošače: proizvođači će morati navesti relevantne informacije o učinkovitosti punjenja, uključujući informacije o potrebnoj snazi za uređaj i podržava li on brzo punjenje. Tako će potrošačima biti lakše utvrditi ispunjavaju li punjači koje već imaju zahtjeve novog uređaja ili moraju odabrati novi kompatibilni punjač. U kombinaciji s drugim mjerama tako bi se ograničio broj kupljenih novih punjača, a potrošači bi na nepotrebnim kupnjama mogli uštedjeti do 250 milijuna eura godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:06