Divlje životinje

Nitko ne smije prevoziti životinje, niti učiniti da se prevoze na način koji bi kod njih mogao izazvati ozljedu ili nepotrebnu patnju
Tigar koji je dovezen s Hvara smjesten je kod Zlatka Budina koji vec ima dva tigra.
 
 Ivana Nobilo/Cropix

Tigar od 250 kilograma koji dnevno pojede oko 15 kila mesa na trajektu prema Splitu otvorio je pitanja o statusu i zaštiti divljih životinja u našim krajevima. Tako se opet počelo pričati o Macolinim medvjedima, ali i o zagonetnom privatnom zoološkim vrtom kraj grada Hvara, gdje je navodno bilo nojeva, divljih svinja, te po jedan udav i tigar. Na privatnom zoološkom vrtu kraj Hvara, kažu svjedoci, održavali su se i dječji rođendani.

Važno je znati kako je EU postavio neke od najviših svjetskih standarda na području dobrobiti životinja.

Europska unija već više od 40 godina zagovara dobrobit životinja, a budući da je nemoguće da nitko iz Jadrolinije nije znao da se tigar nalazi na brodu, valjalo bi podsjetiti kako su pravila EU o zaštiti životinja postavljena još 2004. i vrlo su jasna. Naime, nitko ne smije prevoziti životinje niti učiniti da se prevoze na način koji bi kod njih mogao izazvati ozljedu ili nepotrebnu patnju. Što više, Europski parlament u rezoluciji usvojenoj 14. veljače 2019. poziva na bolju provedbu, sankcije i skraćivanje vremena putovanja.

Prema standardima EU sljedeći uvjeti trebaju biti zadovoljeni; moraju se unaprijed poduzeti sve potrebne mjere kako bi se na najmanju moguću mjeru smanjila duljina putovanja i zadovoljile potrebe životinja tijekom putovanja; životinje moraju biti sposobne za putovanje; prijevozna sredstva moraju se projektirati, izraditi, održavati i njima se mora upravljati na takav način da se izbjegne ozljeđivanje i patnja životinja. Jednako tako, osoblje koje rukuje životinjama mora biti za to educirano.

Ako, pak, na put u jednu od država EU ovoga ljeta odlučite povesti kućnog ljubimca, a ne divlju životinju, važno je znati određena pravila.

Pravila EU o putovanju s kućnim ljubimcima kažu i kako se ljudi mogu slobodno kretati sa svojom životinjom unutar EU ako se ona može identificirati putem registriranog mikročipa ili čitljive tetovaže koja je registrirana prije 3. srpnja 2011. godine.

Nadalje, treba imati i putovnicu za kućnog ljubimca koja dokazuje da je životinja cijepljena protiv bjesnoće. Potrebnu putovnicu može vam izdati veterinar.

Psi koji putuju u Finsku, Irsku, Maltu, Ujedinjeno Kraljevstvo ili Norvešku moraju prije puta u te zemlje dobiti injekciju koja će ih zaštiti od trakavice Echinococcus multilocularis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:54