MEGASUŠE

Dokazi ponuđeni u ovoj studiji bacaju te uvjete u širi povijesni kontekst, pokazujući koliko se brzo te promjene razvijaju

Požar Dixie, Kalifornija

 Wildfire Image/Alamy/Alamy/Profimedia

Američki zapad proveo je posljednja dva desetljeća u, kako znanstvenici sada tvrde, najekstremnijoj megasuši u najmanje 1200 godina. U novoj studiji, objavljenoj u ponedjeljak, istraživači su također primijetili da su klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem značajan pokretač destruktivnih događaja. Prognoza iznesena u studiju nije nimalo optimistična; još sušnija desetljeća su pred nama.

-Svatko tko je obraćao pažnju zna da je zapad SAD-a bio izuzetno suh posljednjih nekoliko desetljeća. Sada znamo iz ovih studija da nije bilo ekstremno suho samo u odnosu na blisku prošlost, već i u kontekstu prošlog tisućljeća- kaže Park Williams, klimatski znanstvenik sa Sveučilišta California u Los Angelesu i glavni autor studije.

Druge studije pokazuju kako će klimatska kriza "sve više povećati izglede za duge, rasprostranjene i teške megasuše", pišu istraživači. Napominju i da je američki zapad upravo usred najsušnijeg 22-godišnjeg razdoblja u povijesti, "te kako se najgori scenarij već ostvaruje".

Prethodne studije

Istraživanje se temelji na zaključcima prethodne studije, koju je također vodio Williams, a koja je razdoblje od 2000. do 2018. svrstala kao drugo najsušnije u 12 stoljeća. Posljednje dvije nevjerojatno sušne godine – koje su bile obilježene rekordnim toplinskim valovima, i porastom opasno nepredvidljivih požara koji su gorjeli nekontrolirano i nesezonsko – bile su dovoljne da se aktualno razdoblje okarakteriziraju kao najsušnije ikada.

Takozvane megasuše, koje karakteriziraju dugotrajna razdoblja suhoće koja se protežu više od dva desetljeća, tkala su se kroz povijest, otkrili su istraživači. Davno prije ljudske industrije, dostupnost vode je prirodno opadala i tekla. Ta je varijabilnost, međutim, pojačana klimatskom krizom. Prema njihovim nalazima, deficit vlage u tlu udvostručio se u posljednje 22 godine u usporedbi s razinama iz 1900-ih.

Bilo je mnogo studija koje dokazuju povezanost između zagrijavanja uzrokovanog ljudskim djelovanjem, suše i kako se te klimatske katastrofe spajaju. Veliki broj istraživanja pokazao je kako će toplinski valovi postati sve ekstremniji i češći. No dokazi ponuđeni u ovoj studiji bacaju te uvjete u širi povijesni kontekst, pokazujući koliko se brzo te promjene razvijaju.

Posljedice se osjećaju diljem zapada SAD-a

U ljeto 2021. jezero Mead i jezero Powell – najveća umjetna jezera u Sjevernoj Americi – dosegnule su rekordno niske razine. Gotovo 65% američkog zapada doživljava tešku sušu prema američkom monitoru suše, čak i nakon što su rekordne padaline pogodile neka područja krajem prošle godine. Po prvi puta su savezni dužnosnici ograničili rijeke Colorado, koji opskrbljuje vodu i struju za više od 40 milijuna ljudi. Šumski požari u posljednje dvije godine ostavili su za sobom više pocrnjele zemlje nego ikad prije. Slično je počela i ova godina. U Kaliforniji je zabilježen jedan od najsušnijih siječnja. Veljača je već donijela toplinske valove koji su oborili rekorde u cijeloj državi. Početkom ovog mjeseca snježni pokrivač se smanjio na ispodprosječan nivo. Prognoze pokazuju da se zahlađenje ne nazire.

Europski parlament proglasio je u studenom 2019. klimatsku i ekološku kriza u Europi i svijetu. Zastupnici su zatražili od Komisije da svi relevantni zakonski i proračunski prijedlozi budu u potpunosti usklađeni s ciljem ograničenja globalnog zatopljenja do 1,5°C.

U lipnju 2021. Parlament je podržao zakon o klimi, njime se politička predanost europskog zelenog plana klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. pretvara u obvezu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:42