E-SAVJETOVANJE

Do 4. prosinca otvoreno je javno savjetovanje, a revizija se donosi za 2022. radi usklađenja s novim ciljevima u gospodarenju otpadom

Ilegalno odlagalište

 Damir Krajac/Cropix

Do 4. prosinca 2021. otvoreno je javno savjetovanje o “Prijedlogu Plana gospodarenja otpadom RH 2017.- 2022. - revizija za razdoblje 2022.” koje je 26. studenoga pokrenulo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

U opisu savjetovanja navedeno je kako je prijelaz na kružno gospodarstvo na europskoj razini utemeljen na dva akcijska plana za kružno gospodarstvo, zatim „Zatvaranje petlje - akcijski plan EU-a za cirkularno gospodarstvo“ (2015.), Europskom zelenom planu i „Akcijskom planu za čistiju i konkurentniju Europu“.

Jedna od mjera uvedenih prvim Akcijskim planom za cirkularno gospodarstvo, pojašnjeno je, bila je revizija postojećeg zakonodavstva EU o otpadu s ciljem jačanja sprječavanja nastanka otpada, posebice prevencije hrane i morskog otpada; jačanje proširene odgovornosti proizvođača; poticanje recikliranja i ponovne uporabe (osobito komunalnog i ambalažnog otpada); te postupno ukidanje odlaganja otpada.

U svibnju 2018. revizija zakonodavstva o otpadu rezultirala je usvajanjem 4 nove Direktive o otpadu, poznate kao „paket otpada“ te su utvrđeni novi viši ciljevi za odvajanje i recikliranje otpada i smanjenje odlaganja otpada do 2035. godine. Ovim je direktivama Europskog parlamenta i Vijeća izmijenjeno šest postojećih direktiva o otpadu. Rok za prijenos ovih zakonodavnih promjena u nacionalno zakonodavstvo bio je 5. srpnja 2020.

Nadalje, donesena je Direktiva (EU) 2019/904 Europskog parlamenta i Vijeća od 5. lipnja 2019. o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš s mjerama za jednokratne plastične proizvode koje uključuju zabranu stavljanja na tržište, označavanje proizvoda, proširenu odgovornost proizvođača, informiranje javnosti i dr.

Osim posebnih mjera kojima se daje prioritet sprječavanju, ponovnoj uporabi i recikliranju otpada prije odlaganja na odlagališta, "paket otpada" uveo je, kako je navedeno, dodatne zahtjeve koje planovi gospodarenja otpadom država članica i programi za sprječavanje nastanka otpada moraju uključivati.

Nadalje je navedeno kako je nacionalno zakonodavstvo usklađeno s tim direktivama kroz Zakon o gospodarenju otpadom, a zbog usklađenja sa spomenutim zahtjevima EU-a u pogledu sadržaja i novih mjera zakonodavstva o otpadu, potrebno je revidirati Plan gospodarenja otpadom RH 2017.-2022.

Osim uključivanja načela kružnog gospodarstva u gospodarenje otpadom, revizija je važna, napominju, i u kontekstu programiranja i planiranja korištenja sredstava EU-a za sljedeće programsko razdoblje, 2021.-2027. jer je revizija postojećeg Plana uvjet za korištenje sredstava EU.

Stoga se revizija Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2022. godine, kako navode, donosi samo za 2022. godinu kao zadnju godinu u ovom planskom razdoblju radi usklađenja s novim ciljevima i politikama u gospodarenju otpadom, dok će novi Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za sljedeće plansko razdoblje 2023.-2029. godine biti u potpunosti utemeljen na ciljevima do 2035. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:33