TRAČAK NADE

Ako svijet ipak premaši cilj od zagrijavanja do 2C, tada bi se budućnost života na zemlji morao u potpunosti osloniti na masovno uvođenje tehnologije koja može usisati CO2 iz zraka, kao i na pošumljavanje

Predsjednik summita Cop 26, Alok Sharma i njegovi savjetnici

 Jane Barlow/Pa Images/Profimedia

Po prvi puta svijet je u poziciji ograničiti globalno zagrijavanje na ispod 2C, prema prvoj dubinskoj analizi obećanja koje su dale nacije na klimatskom summitu UN Cop26 u prosincu. Nova analiza, objavljena u časopisu Nature, prva je recenzirana studija za procjenu rezultata ako se ispune dana obećanja. Korištena su dva neovisna pristupa modeliranju, od kojih je jedan procijenio više od 1400 različitih scenarija i pritom uključio nedavna obećanja o emisijama brodova i zrakoplovstva.

Prije ovih obećanja bilo je više nego vjerojatno da će na vrhuncu klimatske krize doći do porasta temperature iznad 2C, što će donijeti znatno teže posljedice za milijarde ljudi. Sada je vjerojatnije da će temperatura rasti oko 1,9C. Međutim, istraživači su rekli da to i dalje ovisi o tome da sve nacije provedu svoja obećanja na vrijeme i u potpunosti, te upozorili da politike za to nisu još na snazi. Obećanja također uključuju i ona država u razvoju, a za koje se zna rekle da se neće dogoditi ako one ne dobe veću financijsku i tehničku podršku.

Ljudi diljem planeta već se suočavaju s intenzivnim toplinskim valovima, poplavama i olujama s 1,2 C zagrijavanja uzrokovanim dosadašnjim emisijama čovječanstva, a Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC) upozorio je 2018. na daleko gore stanje ako se zagrijavanje nastavi iznad 1,5C.

-Ovi rezultati očito su razlog za optimizam. Prešli smo dug put otkako je Pariški sporazum potpisan davne 2015. Ali sada mora početi pravi posao. Obećanja još nisu potkrijepljena snažnom i vjerodostojnom kratkoročnom politikom koja je potrebna da se ona ostvari-rekao je Christophe McGlade iz Međunarodne energetske agencije, član tima koji stoji iza nove analize.

Do kraja summita Cop26, 153 zemlje podnijele su nova klimatska obećanja UN-u, a zemlje odgovorne za 75% globalnih emisija stakleničkih plinova obvezale su se doseći neto nulu između 2050. i 2070. To je omogućilo ograničenje na zagrijavanja od 2C, iako su znanstvenici upozorio je da neizvjesnosti o tome kako planet reagira na rastuće emisije znače da ostaje 5% šanse za temperaturu iznad 2,8C.

-Klimatske politike koje se danas primjenjuju značile bi rast od oko 2,6C, što bi dovelo do "ogromnih klimatskih šteta diljem svijeta- objasnio je McGlade.

Ako svijet ipak premaši cilj od zagrijavanja do 2C, tada bi se budućnost života na zemlji morao u potpunosti osloniti na masovno uvođenje tehnologije koja može usisati CO2 iz zraka, kao i na pošumljavanje velikih razmjera.

-Novo istraživanje dalo je mnogo jasniju sliku naše vjerojatne klimatske budućnosti. To je pokazalo da je cilj povećanja početnih klimatskih obećanja datih 2015. u Parizu. Ali optimizam treba obuzdati sve dok obećanja o smanjenju emisija u budućnosti ne budu potkrijepljena snažnijim kratkoročnim djelovanjem. Lako je postaviti ambiciozne klimatske ciljeve za 30, 40 ili čak 50 godina ali mnogo je teže ostvariti vidljivi napredak u sadašnjosti- napisali su Frances Moore sa Sveučilišta u Kaliforniji i Zeke Hausfather, voditelj klimatskih istraživanja u Stripeu, u komentaru studije za magazin Nature.

U lipnju 2021. godine Parlament je usvojio Europski zakon o klimi. koji političku predanost o klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. iz Europskog zelenog plana mijenja u obvezujuću zadaću za EU i države članice. Također povećava cilj EU-a za smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. sa 40 posto na najmanje 55 posto, u usporedbi s razinom iz 1990. godine. U srpnju 2021. godine Komisija je predstavila paket „Fit for 55“ kako bi EU mogao postići ambicioznije ciljeve do 2030. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 03:26