KLIMATSKI POBORNICI

Bore se protiv gradnje pruge HS2 prema sjeveru i uspjeli su iskopati tunele u centru grada, iz kojih planiraju nastaviti prosvjede
 Justin Tallis/AFP

Britanske vlasti su u srijedu 27. siječnja počele s deložacijom klimatskih prosvjednika koji su u centru Londona sagradili kamp i dva tunela u tajnosti.

Klimatski pobornici koji su prosvjedovali protiv gradnje željezničke pruge vrijedne nekoliko milijardi funti mjesecima su kopali mrežu od 30 metara ispod zemlje na Euston Squareu. Prljavštinu iz dva glavna tunela kodnog imena Crystal i Kelvin premjestili su na površinu i sakrili je u zidove improvizirane drvene utvrde. Ulaz u tunel skrivala je konstrukcija od dasaka i cerade.

image
Justin Tallis/AFP

Gradnja kampa

Unatoč kopanju koje se odvijalo nekoliko metara od Eustona, jednog od glavnih željezničkih terminala u Londonu, gradnja kampa prošla je gotovo neopaženo od vlasti. Kamp je sagrađen u svrhu prosvjeda protiv HS2, jednog od najzahtjevnijih željezničkih projekata u Europi, koji bi trebao povezivati London, Birmingham, Manchester i Leeds.

Aktivistička skupina Rebellion HS2 tvrdi da je to ''najskuplji, rastrošni i najdestruktivniji projekt u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva'' te je ''postavljen da uništi ili nepopravljivo ošteti 108 drevnih šuma i 693 područja divljih životinja.".

Od kolovoza pripadnici aktivističke skupine živjeli su u šatorima na trgu i u kućama na drvetu. Zauzeto zemljište bilo je potrebno za nastavak radova oko Eustona.

Nastavit će kopati

Nacionalni tim za deložaciju u srijedu je uklonio neke prosvjednike iz improviziranog kampa u parku. Policija je uhitila pet muškaraca i ženu. Aktivisti su rekli da je tunel kodnog imena ''Kelvin'' prokopan kao najbolja obrana od deložacije. Prosvjednici su rekli da će nastaviti kopati tunele i istaknuli su da će ostati što dulje iako su priznali da nemaju hrane i vode. HS2 Rebellion je rekao za BBC da se četvero ljudi ''zaključalo'' unutar tunela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 04:47