NEPOTREBAN OTPAD

Green Alliance otkrio je da bi inzistiranje na popravcima u sljedećih 15 godina moglo značajno ojačati globalnu ekonomiju
Postolar u Kini
 Zuodongchen/Zuma Press/Profimedia

Ponovna upotreba i popravak kućanskih potrepština, od strojeva za pranje rublja do telefona, osim što smanjuje emisije štetnih plinova, moglo bi kreirati stotine tisuća radnih mjesta, stoji u dokumentu think tanka Green Alliancea.

U Europi se svake godine stvaraju deseci tisuća tona nepotrebnog otpada, od kojih se dio još uvijek izvozi, ponajprije zbog nedostatka vrijednosti resursa i ulaganja u infrastrukturu potrebnu za ponovnu namjenu proizvedene robe.

Green Alliance otkrio je da bi promjena paradigme i inzistiranje na popravcima i ponovnoj upotrebi proizvedene robe moglo stvoriti više od 450.000 radnih mjesta u sljedećih 15 godina, od kojih su mnogi u onim industrijama gdje je proizvodnja u padu. Visokokvalificirana radna mjesta mogla bi se otvoriti u popravcima složene tehnološke robe, poput elektronike i strojeva, dok bi oko trećina predviđenih poslova bilo za one s ​​nižim kvalifikacijama.

U veljači 2021. Europski parlament je raspravljao o provedbi ranije usvojenog Novog akcijskog plana za kružno gospodarstvo – Cilj je požuriti razvoj „čistije i konkurentnije Europe“. Naglašena je potreba usvajanja legislative koja podržava razvitak konkurentne i održive proizvodnje. Naročito je nužno uvažiti veliku količinu sirovina akumuliranih u otpadnim električnim i elektroničkim uređajima, automobilima, te vrijednosti sadržane u otpadnoj ambalaži. Smanjenje stvaranja mikroplastike i nanoplastike je poseban prioritet, kao i smanjenje sadržaja toksičnih tvari u proizvodima.

EU parlament inzistira se na zabrani korištenja jednokratnih proizvoda te smanjenju generiranja otpada redovitim održavanjem i repariranjem rabljenih proizvoda. Eko dizajn je također prioritet kružnog gospodarstva, jer dizajn proizvoda i do 80 % određuje utjecaj na okoliš i količinu otpada. Parlament traži da se utvrde točni rokovi u kojima treba ostvariti ciljeve, te da Europska komisija (EK) treba više inzistirati na njihovom provođenju. U tom smislu EU parlament zahtijeva i da proizvođači produlje vijek trajanja proizvoda, kao i mogućnost obnove i popravka. Također je nužno produljiti vrijeme osiguranja rezervnih dijelova

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 17:05