APEL BIZNISMENA

U otvorenom pismu, izvršni direktori Unilevera, H & M -a i drugih tvrtki pozvali su na poduzimanje mjera protiv masovnog izumiranja divljih životinja i kolapsa ekosustava
Ilustracija
 Sergiy Tryapitsyn/Panthermedia/Profimedia

Svjetski čelnici moraju učiniti više kako bi spriječili uništavanje prirode, upozorili su poslovni čelnici prije Konferencije o biološkoj raznolikosti, koja će se održati u kineskom gradu Kunmingu, a čiji je cilj sastaviti nacrt UN -ovog sporazuma o bioraznolikosti.

U otvorenom pismu, izvršni direktori Unilevera, H & M -a i devet drugih tvrtki pozvali su vlade da poduzmu značajne mjere protiv masovnog izumiranja divljih životinja i kolapsa ekosustava ili "svi zajedno riskiramo smrt planeta".

Upozorenje dolazi u trenutku dok se Kina sprema po prvi put preuzeti mjesto predsjedavajućeg na velikom sastanku UN -a o okolišu. Većina delegata nazočiti će konferenciji virtualno.

U pismu pod imenom Business for Nature, stoji kako trenutni nacrt UN-ovog sporazuma iz Pariza, (koji uključuje planove o smanjenju plastike u opticaju, kao i njeno zbrinjavanje, smanjenje uporabe pesticida za dvije trećine i prepolovljenje stope unosa invazivnih vrsta do 2030. godine) ne ide dovoljno daleko da zaustavi uništavanje prirodnog svijeta. Više od 1.000 tvrtki, čiji zajednički prihod iznosi 4,7 trilijuna dolara, potpisalo se pod dokument kojim se vlade pozivaju da implementiraju odlučnije klimatske politike.

Tako su u pismu pozvali svjetske lidere da se posvete kreiranju plana oko koga se mogu ujediniti poduzeća i civilno društvo, dodavši da su trenutni prijedlozi nejasni. Također su pozvali vlade da eliminiraju i preusmjere sve subvencije štetne za okoliš te da u donošenje odluka uključe ekonomsku vrijednost prirode.

Više od polovice svjetskog godišnjeg BDP-a-, oko 42 trilijuna dolara ovisi o visoko funkcionirajućoj bioraznolikosti, prema prošlogodišnjem izvješću Swiss Re-a, u kojem je također utvrđeno da petina svjetskih zemalja riskira kolaps svojih ekosustava.

"Pozivamo vlade da ukinu i preusmjere sve štetne subvencije. Vlade i dalje osiguravaju mnogo subvencija za industrije i inicijative koje su vrlo štetne za prirodu. Moramo početi pratiti utjecaj na klimu i prirodu istom disciplinom kao što pratimo i prihode i rashode u našim tvrtkama", rekao je Roberto Marques, izvršni direktor brazilske korporacije Natura & Co, koja je vlasnik kozmetičkih brendova Body Shop -a i Aesop, i jedan od potpisnika pisma.

Kako bi sačuvao ugrožene vrste, Europski parlament je usvojio svoje stajalište o „Strategiji EU-a za biološku raznolikost do 2030.: Vraćanje prirode u naše živote“ koja se bavi glavnim pokretačima gubitka biološke raznolikosti i postavljanjem pravno obvezujućih ciljeva.

Nakon glasanja Parlamenta o novoj strategiji, saznajte više o ugroženim vrstama i gubitku biološke raznolikosti u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:21