UDRUGA SUNCE

Na štandovima će biti višekratne boce, kecelje za ribare, primjeri za kašete za ribare, slamke, višekratne plastične čaše

Ilustracija

 Millenius/Alamy/Alamy/Profimedia

U sklopu projekta "For plastic free Croatian Island" danas se u Starom gradu na otoku Hvaru otvara "Advent bez plastike". Na Trgu Tvrdalj na dva adventska štanda, u vremenu od 11:30 do 14:30, bit će ostavljeni primjeri alternativnih rješenja za plastični otpad, objavila je Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce.

- Ako želite saznati nešto više o predmetima koji zamjenjuju jednokratnu plastiku, kao i ponijeti kući jedan takav predmet, svratite do adventskih štandova na vrijeme – pozvali su građane.

Na štandovima će se nalaziti višekratne boce, kecelje za ribare, primjeri rješenja za kašete za ribare, slamke, višekratne plastične čaše te biorazgradivi primjeri koji se koriste na adventu.

Na istoj lokaciji, od 11:30 do 12:30 sati, za sve zainteresirane građane, školsku i vrtićku djecu bit će organizirana radionica izrade voskomota – folija od pčelinjeg voska koji su zamjena za jednokratne plastične folije.

Kako je pojašnjeno, ova višekratna i alternativna folija može se s lakoćom izraditi na pamučnoj tkanini, a potpuno je prirodna, ekološka i biorazgradiva. Folije mogu zamijeniti plastičnu i aluminijsku foliju, plastične vrećice i posude za hranu. Uz pravilno održavanje traju i do godine dana, a kada se istroše zapravo se moraju samo “osvježiti” s novim slojem voska.

Svi zainteresirani mogu donijeti svoje uzorke pamučne tkanine, poručili su iz Udruge Sunce.

Građani će imati priliku upoznati se i s projektom “For plastic free Croatian Islands” u koji je Stari Grad uključen kao partner, uvođenjem mjera održivog gospodarenja otpadom koje se temelje na principima "smanji, ponovno koristi, recikliraj", kao i s problemom morskog otpada.

Ovo javno događanje i forum organizirano je u suradnji Udruge Sunce s Gradom Stari Gradom i Komunalnim poduzećem. Inače, nositelj projekta “For plastic free Croatian Islands” je Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, a partneri su Grad Stari Grad (Otok Hvar), Općina Sali (Otok Dugi Otok) i Zelena akcija. Suradnici su: SMILO, Inicijativa za Zlarin bez plastike, a projekt je podržan od strane World Wide Fund for Nature. Projekt financira Beyond Med Association.

Podaci pokazuju kako osam milijuna tona plastike ulazi u oceane i mora, odnosno 80 posto morskog otpada čini plastika. Na plastične predmete za jednokratnu uporabu odnosi se polovina tih količina dok predmeti povezani s ribolovom čine 27 posto ukupne količine. Ostaci plastike pronađeni su u mnogim vrstama poput morskih kornjača, tuljana, kitova i ptica, ali i u ribama i školjkama te na kraju u ljudskom prehrambenom lancu.

EU je donijela više strategija (među kojima i strategiju za plastiku) i direktiva kojima se želi smanjiti otpad, zaštititi prirodu i bioraznolikost, potaknuti kružno gospodarstvo. Spomenimo kako se Direktivom (EU) 2019/904 Europskog parlamenta, usvojenom 5. lipnja 2019., želi spriječiti i smanjiti utjecaj određenih proizvoda od plastike na okoliš, posebno vodni okoliš, kao i na ljudsko zdravlje, te promicati prijelaz na kružno gospodarstvo s inovativnim i održivim poslovnim modelima, proizvodima i materijalima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:55