INICIJATIVA

Tvrtka “Kristalna ideja” iz Splita organizira akciju ispitivanja kvalitete zraka u zatvorenim prostorima

Inga Kovačić Sindik: Svaka promjena sastava zraka ima izravan utjecaj na život biljaka, životinja i ljudi

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Tvrtka “Kristalna ideja” iz Splita pokreće inicijativu o ispitivanju i istraživanju kvalitete zraka u zatvorenim prostorima, a povezano, kako ističu, sa rastućim problemom kako sezonskih tako i cjelogodišnjih alergija ali i utjecajem toksičnih polutanata kao i raznih čestičnih onečišćenja porijeklom od potresa te onih uzrokovanih ratom koji putem zračnih struja dopiru do nas iz raznih regija (npr. iz Ukrajine).

Ova tvrtka osnovana je 2013. godine, bavi se istraživanjem i razvojem inovativnih proizvoda iz područja zaštite okoliša, odnosno zaštite vode i zraka. Od osnutka do danas ovo društvo je inoviralo i proizvelo nekoliko proizvoda koji su našli mjesto na globalnom tržištu. Najpoznatiji je uređaj koji objedinjuje 11 tehnologija i plasiran je pod nazivom “iTherapy”, a koji uključuje inovativni koncept totalnog pročišćavanja zraka unutarnjih prostora. Za inovacije “Kristalna ideja”, kao i njezina direktorica i voditeljica razvoja Inga Kovačić Sindik dobili su niz zapaženih svjetskih priznanja.

“Nismo svjesni činjenice da su posljedice od potresa, kao i one uzrokovane ratom, dalekosežne te da će izravno i neizravno utjecati na kvalitetu zraka. Naime, uslijed podrhtavanja tla dolazi do stvaranja nevjerojatne količine prašine i lebdećih čestica koje nošene vjetrom dopiru na šire područje Hrvatske. Kada se u obzir uzmu sve veće emisije zbog vojnih aktivnosti, izlijevanje kemikalija i otrovni oblaci uzrokovani uništavanjem industrijskih postrojenja i skladišta goriva - utjecaj rata bit će devastirajuć”, upozoravaju u “Kristalnoj ideji”.

- Svaka promjena sastava zraka ima izravan utjecaj na život biljaka, životinja i ljudi, a onečišćenja u zraku u bilo kojem obliku uzrokuju različite štetne utjecaje na čovjeka, a posebno za najosjetljivije dijelove populacije, kao što su djeca, stariji ljudi i osobe s alergijama – ističe Inga Kovačić Sindik, nagrađivana inovatorica, koja se u svom radu posvetila ponajviše tehnologiji zraka, iz čega je proizišao niz istraživanja, raznih ispitivanja, a kroz to su uslijedile i inovacije.

Dodaje kako se zdravstveni učinci onečišćenog zraka manifestiraju kao vrtoglavica, glavobolja, crvenilo i svrbež u očima, curenje iz nosa, kašljanje i otežano disanje, grlobolja, bol u prsima, prehlada i alergija te pogoršanje postojećih plućnih i srčanih bolesti. Bolesti povezane s onečišćenim zrakom jesu astma, bronhitis, srčane i plućne bolesti i respiratorne alergije.

- Da je „čist zrak najvažnija hrana i lijek za ljude” tvrdio je i Hipokrat, najpoznatiji grčki antički liječnik, koji je bolest vidio kao prirodnu pojavu kojoj uzrok leži u onečišćenoj vodi, tlu i zraku. Upravo iz tog razloga plan nam je pratiti kretanje i utjecaj nečistog zraka te provjeriti kvalitetu zraka u prostorima sa većim frekvencijama korištenja – najavljuje direktorica “Kristalne ideje”.

Pojašnjava kako se akcija sastoji u tome da će u suradnji sa studentima Sveučilišta u Splitu postaviti detektore kvalitete zraka u razne poslovne zatvorene prostore (urede, čekaonice, hodnike, sobe za sastanke….) te u roku od 3- 5 dana pratiti kretanje kvalitete zraka. Podaci će se prikupljati putem aplikacije tako da se studenti neće zadržavati u tim zgradama (osim kad postave detektore).

Naglašava i kako će podaci prikupljeni ovim putem služiti isključivo za obradu u diplomskim, stručnim i znanstvenim radovima, a sukladno pravilima GDPR-a.

Čist zrak ključan je za ljudsko zdravlje i kvalitetu života kao i za okoliš te je utvrđen kao globalni zdravstveni prioritet u ciljevima održivog razvoja, navedeno je u Rezoluciji Europskog parlamenta od 25. ožujka 2021. o provedbi direktiva o kvaliteti zraka. Konstatirano je i kako je onečišćenje zraka prekogranične prirode i da postoji značajna razmjena onečišćujućih tvari u zraku između država članica, kao i između EU-a i zemalja koje nisu članice EU-a, te su u mnogim slučajevima štetni učinci loše kvalitete zraka postali lokalni problem za države članice koje ne mogu poduzimati nikakve mjere u pogledu izvora emisija izvan svojeg teritorija.

Navedeno je i da je onečišćenje zraka najveći okolišni rizik za zdravlje u Europi i da neravnomjerno pogađa sve regije, socioekonomske i dobne skupine te, prema najnovijim procjenama EEA-a učinaka na zdravlje koji se mogu pripisati onečišćenju zraka, uzrokuje gotovo 400.000 slučajeva preuranjene smrti godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:37