VELIKA JABUKA

Projekt East Side Coastal Resiliency ima za cilj zaštititi 110.000 Njujorčana na istočnoj strani Manhattana,a vrijedan je 1,45 milijardi dolara

Uragan Sandy u New Yorku, 2012.

 John G. Wilbanks/Alamy/Alamy/Profimedia

Ekonomski centar SAD-a vrlo je osjetljiv na klimatske promjene. Stručnjaci strahuju da će razina mora, uz njegovih osam stotina metara obale, posasti 20-75 cm do 2050., što bi ugrozilo opstanak New Yorka. Posebice je u opasnosti Manhattan.

Uragan Sandy iz 2012. i oluje Ida i Henri ovog su ljeta prouzročili milijarde dolara štete najvećem američkom gradu, te usmrtili 50 ljudi.

Zbog svoga specifičnoga zemljopisnoga položaja, ‘Velika jabuka‘ je iznimno osjetljiva na vremenske nepogode i zato je nedavno usvojen plan za obranu od klimatskih promjena u koji je uloženo 20 milijardi dolara.

Jedan od projekata usmjeren je na sigurnost Manhattana. Projekt East Side Coastal Resiliency ima za cilj zaštititi 110.000 Njujorčana na istočnoj strani Manhattana, a on je sam vrijedan 1,45 milijardi dolara.

U jugoistočnom Manhattanu tako su već počeli radovi na podizanju integriranog sustava koji će se sastojati od 4 kilometra uzdignutih parkova, poplavnih zidova i pomičnih naplavnih vrata kako bi se stvorila kontinuirana linija zaštite od porasta razine mora i rastućeg opasnost od jačih obalnih oluja.

-Ovaj će projekt zaštititi Njujorčane od obalnih oluja i porasta mora u narednim desetljećima- kazala je ravnateljica Ureda gradonačelnika za otpornost na klimu, Jainey Bavishi.

Na Manhattanu će se također zasaditi tisuće stabala oko gradilišta, te se planira unaprijeđenje sustava kanalizacije.

Kako bi to sve trebalo izgledati i funkcionirati možete pogledati ovdje.

Ublažavanje posljedica klimatskih promjena jedno je od temeljnih pitanja kojima se bavi Europski parlament. U lipnju 2021., usvajanjem europskog propisa o klimi Parlament je otvorio put drugim ambicioznim ciljevima, smanjenju emisija stakleničkih plinova u Europi za 55 posto do 2030. i postizanju klimatske neutralnosti do 2050.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:56