ZLATO I SREBRO

Rudarska industrija Perua povezana je s nizom ekoloških problema posljednjih godina, koji uključuju krčenje šuma, zagađenje, kao i optužbe za nasilje prema aktivistima za zaštitu okoliša.

Potraga za zlatom na planinama Perua

 Jan Sochor/Alamy/Alamy/Profimedia

Britanska rudarska tvrtka Hochschild Mining poručila je da će boriti protiv planova peruanske vlade da ubrza zatvaranje nekoliko rudnika u južnoj regiji Ayacucho.

Rudarska tvrtka, čije se sjedište nalazi u Londonu, obećala je "snažno braniti" svoj plan za nastavak iskopavanja zlata i srebra iz dva rudnika - Pallancata i Inmaculada - za koje tvrdi da rade prema "najvišim ekološkim standardima".

Ignacio Bustamante, izvršni direktor Hochschilda, rekao je da je "iznenađen" planiranim akcijama vlade koje je nazvao ilegalnim i najavio da će "snažno braniti svoja prava da upravlja ovim rudnicima koristeći sve dostupne pravne puteve".

Nakon što je peruanski premijer Mirtha Vásquez rekao lokalnim medijima kako će tijekom vikenda četiri rudnika u južnoj regiji Ayacucho zabraniti daljnje širenje, te ih zatvoriti "što je prije moguće", dionice Hochschilda pale su u ponedjeljak ujutro za gotovo 40 posto, čime je tvrtka izgubila gotovo 300 milijuna funti.

Hochschild je rekao kako "nije primio nikakvu službenu obavijest od vlade u vezi s ovim pitanjem", a plan bi mogao imati teške posljedice za Hochschild, koji više od dvije trećine zlata i srebra dobiva iz svojih peruanskih rudnika.

Ova će najava vjerojatno izazvati probleme u rudarskom sektoru u Peruu, drugom najvećem proizvođaču bakra na svijetu, gdje posluju britanski rudarske tvrtke Anglo American, Newmont, Glencore i Freeport-McMoRan. Rudnicima u Peruu također upravljaju kineski MMG i Chinalco uz lokalne proizvođače kao što je Buenaventura.

Rudarska industrija Perua povezana je s nizom ekoloških problema posljednjih godina, koji uključujui krčenje šuma, zagađenje, kao i optužbe za nasilje prema aktivistima za zaštitu okoliša.

Europski parlament je 2020. odobrio Europski zeleni plan – strategiju koja bi trebala osigurati da će Europska unija do 2050. postati klimatski neutralna, odnosno da neće pridonositi klimatskim promjenama. Još i prije, u sklopu strategije očuvanja okoliša, članice Unije radile su na tome da prilagode proizvodnju energije te da se umjesto fosilnih goriva okrenu obnovljivim izvorima. S tim u skladu napravljeni su planovi, ponegdje već i realizirani, o zatvaranju rudnika ugljena. Izgaranje ugljena jedan je od glavnih generatora tzv. stakleničkih plinova, zbog kojih dolazi do zagrijavanja atmosfere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:13