USVOJENA REZOLUCIJA

Eurozastupnici su istaknuli i da su pandemija bolesti COVID-19 i rat u Ukrajini pokazali da EU mora smanjiti svoju ovisnost o uvozu

Europski parlament

 Emilie Gomez© European Union 2022 - Source: Ep

Europski parlament poziva na hitnu i znatnu pomoć u hrani Ukrajini te na jačanje neovisnosti EU-a u proizvodnji hrane.

Kako su izvijestili iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, rezolucija o potrebi za hitnim akcijskim planom EU-a kako bi se zajamčila sigurnost opskrbe hranom u i izvan EU-a nakon ruske invazije na Ukrajinu, usvojena je u četvrtak s 413 glasova za, 120 protiv i 49 suzdržanih. Zastupnici u tekstu pozivaju na žurnu pomoć u obliku opskrbe hranom za Ukrajinu te na ponovno pokretanje strategije EU-a za proizvodnju hrane.

S obzirom na ozbiljan utjecaj koji će ruski napad na Ukrajinu imati na sigurnost opskrbe hranom za Ukrajince, Parlament poziva na snažnu dugoročnu humanitarnu pomoć u hrani za Ukrajinu iz EU-a i na međunarodnoj razini. EU bi također, istaknuto je, trebao otvoriti prehrambene koridore za Ukrajinu i iz Ukrajine, koji bi služili kao alternativa zatvorenim crnomorskim lukama. Ukrajinskim poljoprivrednicima također bi trebalo osigurati sjemenje, gorivo i gnojiva kojima oskudijevaju.

Eurozastupnici su također istaknuli da su pandemija bolesti COVID-19 i rat u Ukrajini pokazali da EU mora smanjiti svoju ovisnost o uvozu od premalog broja dobavljača. Pozivaju na diversifikaciju ponude iz trećih zemalja i traže da Komisija u kratkom roku procijeni kako ublažiti učinak visokih cijena gnojiva na poljoprivrednike. Kako bi se dugoročno smanjila ovisnost o uvozu gnojiva, Parlament predlaže prelazak na alternativne organske izvore hranjivih tvari za poljoprivredu i potporu inovacijama u poljoprivredi.

S obzirom na poremećaje u uvozu poljoprivrednih proizvoda, zastupnici traže povećanje domaće proizvodnje hrane. Poljoprivredno zemljište, naglasili su, trebalo bi koristiti samo za proizvodnju hrane i hrane za životinje. Kako bi se odgovorilo na neposredne potrebe, zastupnici žele da se 2022. poljoprivrednicima omogući korištenje zemljišta na ugaru (zemlja koja se privremeno ne obrađuje) za proizvodnju proteinskih usjeva. Komisija bi također trebala pružiti potporu najpogođenijim sektorima i mobilizirati pričuvu za krize u iznosu od 479 milijuna eura. Prema mišljenju zastupnika, državama članicama također bi trebalo dopustiti da subjektima na poljoprivrednom tržištu dodijele raznoliku, brzu i fleksibilnu državnu potporu, izvijestili su iz EP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:27