KLIMATSKE PROMJENE

Otkad je znanost utvrdila ozbiljnost prijetnje, svaki je dan koji nismo napravili korak naprijed izgubljen, kaže Biljana Borzan

Biljana Borzan

 Erol Gaši

Izaslanstvo Europskog parlamenta predvođeno Pascalom Canfinom (Renew, FR) boravit će od 8. do 13. studenog u Glasgowu na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama. Uoči te konferencije Parlament je usvojio stajalište u kojem je, između ostaloga, istaknuto kako Europska unija mora ostati svjetski predvodnik u borbi protiv klimatskih promjena.

Hrvatsku europarlamentarku i potpredsjednicu eurosocijalista Biljanu Borzan pitali smo o očekivanjima od UN-ove konferencije o klimatskim promjenama COP26.

- Citirat ću glavnog tajnika UN-a koji je na COP-u izjavio kako sadašnjim načinom života i poslovanja čovječanstvo kopa samo sebi grob. Od trenutka kad je znanost potvrdila postojanje klimatskih promjena i utvrdila ozbiljnost prijetnje po čovječanstvo, svaki je dan koji nismo napravili korak naprijed po tom pitanju izgubljen – izjavila je zastupnica Borzan.

- Činjenica je da se u posljednjem desetljeću većina ljudi osvijestila, pogotovo u Europi, o tome da više ne možemo postupati “business as usual” ako želimo da nas djeca i unuci jednog dana ne proklinju radi gluposti i bezobzirnosti. Zato se nadam da će biti volje i snage da se dogovore i provedu odlučne mjere - također je naglasila.

Na upit o najvećim izazovima u borbi s klimatskim promjenama, kao i na pitanje hoće li oni biti lako prevladani, Biljana Borzan ističe kako bi zadaća institucija trebala biti da stvari gledaju dugoročno, ne u izbornim ciklusima.

-Jer će odluke i politike, potrebne kako bi se provele mjere za zaustavljanje klimatskih promjena, plodove dati tek u budućnosti. No, one nisu lake i traže rezove i odricanja u sadašnjosti, i u tome je najveći problem. Dovoljno je da na čelo neke od najvećih svjetskih gospodarstava zasjedne netko tko ne vjeruje u klimatske promjene, ili jednostavno procjeni da mu je gospodarski rast bitniji, i dogovor može pasti u vodu. Dosta se prisjetiti kako je Trump povukao SAD iz Pariškog sporazuma – kazala nam je zastupnica Borzan.

-Imamo friški primjer cilja da će se do 2030. zaustaviti deforestacija, dogovorenog prije nekoliko dana na COP-u. Dokument je između ostalog potpisao i indonezijski predsjednik, da bi odmah sutradan njegovi vlastiti ministri izjavljivali da se oni toga ne mogu pridržavati i da im je razvitak prioritet. A Indonezija nemilice krči svoje prašume, ponajviše radi proizvodnje palminog ulja – istaknula je hrvatska europarlamentarka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 02:01