MORSKI EKOSUSTAV

Neodrživi ribolov narušava biološku raznolikost mora te će nas, ukoliko se ovaj trend nastavi, vrlo skoro dovesti pred kolaps
Fred Matić
 Tomislav Kristo/CROPIX

Izvješće o revitalizaciji ribljih fondova u Mediteranu jučer je velikom većinom podržano u Odboru za ribarstvo Europskog parlamenta. Izvješće je bilo vrlo složeno za pregovaranje, no političke grupe uspjele su se usuglasiti oko većine tema zajedničkog interesa za zaštitu naših mora. U završnom dokumentu, Odbor za ribarstvo usvojio je prijedlog Predraga Matića Freda, izvjestitelja Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu za izvješće o revitalizaciji ribljih fondova u Mediteranu.

Matićev prijedlog je da Europska komisija mora konkretnije odgovoriti na potrebe sredozemnih zemalja u pogledu pružanja znanstvene i tehničke potpore kako bi se naši ljudi lakše koristili regionalnim i međunarodnim mehanizmima financiranja te kako bi razvile projekte održivog razvoja na jednostavniji način.

Postignut je dogovor da budući zakonodavni prijedlozi, posebice za male ribare, ne nameću prekomjerna birokratska i financijska opterećenja. Također, usvajanjem ovog prijedloga stvorit će se okvir za povećanje transparentnosti ribolovnih operacija, nadzora i kontrole uz olakšavanje razmjena najboljih praksi među susjednim državama članicama.

- Izuzetno sam ponosan što su kolegice i kolege prepoznali moj prijedlog hitne uspostave dodatnih područja ograničenog ribolova kako bi se zaštitili prekomjerno iskorišteni morski ekosustavi, uzimajući u obzir područje Jabučke kotline kao primjer najbolje prakse. Upravo to područje najbolje prezentira način i brzinu kojom se morski ekosustav može oporaviti ako se pokaže volja. Uvjeren sam da je to jedini način koji bi proporcionalno i primjereno apostrofirao situaciju s kojom smo se zbog neodgovornog ponašanja suočili. Žao mi je što Europska pučka stranka nije podržala moj prijedlog - rekao Predrag Fred Matić.

Neodrživi ribolov drastičnom brzinom narušava biološku raznolikost mora u Mediteranu te će nas, ukoliko se ovaj trend nastavi, vrlo skoro dovesti pred kolaps. Posljedice učestalih ribolovnih metoda mogu postati velika prijetnja ribolovnom sektoru, opskrbnom lancu i samim ljudima koji ovise o njemu.

No ovo nije jedini krivac za smanjenje ribljeg fonda. Matić je naglasio da je ljudski faktor presudan u svakoj interakciji s morima: onečišćenje morskih staništa plastičnom ambalažom, klimatske promjene kao i uništavanje prirodnih staništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:35