VELIKI PLANOVI

Treba naglasiti i stav Norveške vlade, kako je svijetu tijekom procesa tranzicije na čistiju energiju, još uvijek potrebna nafta i plin

Norveški premijer Jonas Gahr Støre

 Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia/Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Norveška je predstavila planove za veliko proširenje proizvodnje energije vjetra na moru do 2040., s ciljem da zemlju koja je izgradila svoje bogatstvo na nafti i plinu pretvori u izvoznika obnovljive električne energije.

Vlada lijevog centra, koja se našla na udaru ekologa zbog nastavka potpore industriji nafte i plina, postavila je cilj razviti 30 gigavata (GW) vjetroelektrana na moru do 2040. godine.

"Ovo bi gotovo udvostručilo našu energetsku snagu", kazao je premijer Jonas Gahr Støre.

Treba naglasiti i stav Norveške vlade, kako je svijetu tijekom procesa tranzicije na čistiju energiju, još uvijek potrebna nafta i plin.

Norveška je već odabrala dva područja u Sjevernom moru za smještaj plutajućih i fiksnih vjetroturbina kapaciteta 4,5 gigavata (GW), a snažan interes za projekt pokazale su najveće energetske tvrtke.

Tako su se komunalne, naftne i inženjerske tvrtki, kao što su Equinor, Shell, British Petroleum (BP), danski Orsted i talijanski Eni, udružile kako bi razvili offshore energetske projekte u Norveškoj. Norveškoj dakako treba energije za domaću potrošnju, ali novi plan daleko premašuje očekivanu potražnju kućanstava i industrije.

"Značajan dio električne energije izvozit će se u druge zemlje", stoji u priopćenju Vlade.

"Ovaj projekt će postaviti temelje za razvoj industrijskog oceanskog vjetra", navodi se u pak priopćenju Norveške udruge za naftu i plin.

Europska komisija je 2020. predstavila Strategiju za energiju iz obnovljivih izvora na moru, kojom se predlaže povećanje kapaciteta europskih odobalnih vjetroelektrana s 12 GW na najmanje 60 GW do 2030. odnosno na 300 GW do 2050. Također se predlaže da do 2050. kapacitet pogona za iskorištavanje energije oceana te drugih novih tehnologija, kao što su plutajuće vjetroelektrane i solarne elektrane, iznosi 40 GW.

U srpnju prošle godine, Europski parlament pozvao je na oprez zbog utjecaja priobalnih vjetroelektrana na okoliš. U usvojenoj rezoluciji europarlamentarci upozoravaju da vjetroelektrane na moru mogu ugroziti morski ekosustav te pozivaju Komisiju da provede ocjenu učinka kako bi se proučili očekivani gospodarski, socijalni i okolišni učinci izgradnje priobalnih vjetroelektrana na područjima gdje je vjerojatno da bi došlo do ugrožavanja ribolovnog sektora i održivosti morskog života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:00