TORNADO I OLUJE

Snažni udari vjetra od 130 kilometara na sat zabilježeni su u Texasu i u zapadnom Kansasu, a u nekim područjima vjetar je dostigao brzinu od160 kilometara na sat

Prevrnuti kamion u New Mexicu, prosinac, 2021.

 Adolphe Pierre-louis/journal/Zuma Press/Profimedia

Niz snažnih oluja pogodili su središnji zapad SAD-a, a u saveznim državama Nebraska i Iowa zabilježena je i prisutnost tornada.

U srijedu navečer Vozač kamiona u istočnoj Iowi poginuo je nakon što je njegov kamion zahvatio jak vjetar zbog čega se poluprikolica koju je vozio prevrnula.

Jak vjetar, snijeg i drugi teški vremenski uvjeti zabilježeni su sjeverno od područja Velikih jezera (sjevernoistočna granica SAD-a i Kanade). Najmanje 13 tornada prijavljeno je u srijedu, s jakim vjetrom koji je puhao oko 110 klilometara na sat u dijelovima Kansasa, Nebraske i Iowe.

-Imati ovoliki broj štetnih i snažnih oluja vjetra u isto vrijeme bilo bi neobično u bilo koje doba godine. Ali da se ovo dogodi u prosincu je stvarno nenormalno -rekao je Brian Barjenbruch, meteorolog s Nacionalne meteorološke službe u Valleyu, Nebraska.

Lanac oluja došao je nakon niza tornada prošlog vikenda koji su poharali Arkansas, Missouri, Illinois, Tennessee i Kentucky, oduzevŠI život najmanje 85 ljudi.

Prašina koju stvaraju jaki vjetrovi na tom području također je smanjila vidljivost u dijelovima Kansasa, uzrokujući prevrnuće najmanje četiri poluprikolice, priopćilo je Ministarstvo prometa Kansasa. Dužnosnici u Kansasu također su zatvorili sve državne autoceste u devet okruga u državi, uključujući Interstate 70, koji vodi od granice s Coloradom do Saline u Kansasu.

Upozorenja o jakom vjetar također su izdana za o područje koje se proteže od Novog Meksika do gornjeg Michigana, uključujući Wisconsin i Illinois. Snažni udari vjetra od 130 kilometara na sat zabilježeni su u Texasu i u zapadnom Kansasu, a u nekim područjima vjetar je dostigao brzinu od 100 milja , tj.160 kilometara na sat.

Nakon što je Hrvatsku pogodila nešto drugačija, no ništa manje devastirajuća elementarna nepogoda, u obliku potresa, Europski parlament je ovoga tjedna odobrio gotovo 320 milijuna eura koje bi Hrvatska trebala dobiti iz Fonda solidarnosti Europske unije (EUSF) To uključuje već isplaćeni predujam od 41,3 milijun eura za pomoć pri obnovi potresom pogođenih područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:11