EKSTREMNI VREMENSKI UVJETI

Helikopteri su u ponedjeljak poslani na autocestu 7, više od 100 kilometara istočno od Vancouvera, kako bi spasili oko 275 ljudi, uključujući pedesetak djece

Poplava u Kanadi, pokrajina Britanska Kolumbija

 Hayward Jonathan/cp/abaca/Abaca Press/Profimedia

Stanovnici zapadne Kanade koji su ovog ljeta bili prisiljenei napustiti svoje domove zbog šumskih požara i ekstremne vrućine, ponovno moraju učinit isto. Ovoga puta radi velikih poplava diljem regije.

Helikopteri su tako u ponedjeljak poslani na autocestu 7, više od 100 kilometara istočno od Vancouvera, kako bi spasili oko 275 ljudi, uključujući pedesetak djece, koji su ostali nasukani na cesti nakon što ih je dan ranije blokirao odron blata.

Snimke s tog područja pokazuju nasukane putnike kako idu prema žutom helikopteru za hitne slučajeve tijekom akcije spašavanja, a okolni krajolik prepun je krhotina od klizišta koji blokira pristup autocesti.

Obilne oborine i olujne oluje također su poharale sjeverozapad Pacifika SAD-a, gdje su poplave i klizišta u saveznoj državi Washington prisilile stanovništvo na evakuaciju.

U državi Washington, Nacionalna meteorološka služba upozorila je na opasnost od uragana, dok kiša gotovo tjedan dana ne prestaje padati. U dijelovima regije u posljednjih nekoliko dana palo je više od 15 cm kiše. U samo 15 dana ovo je već treći najkišniji studeni koji je Seattle vidio u više od stoljeća, piše Washington Post.

U rezoluciji prihvaćenoj ove godine, zastupnici Europskog parlamenta istaknuli su da su zbog sve većeg utjecaja klimatskih promjena i intenziviranja prirodnih katastrofa države članica EU-a sve ranjivije. Smatraju da bi EU trebao olakšati i ubrzati korištenje pomoći iz Fonda solidarnosti EU-a (FSEU) regijama pogođenim katastrofama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:31