NA SUNČANOJ STRANI

U Zelenoj energetskoj zadruzi smatraju da se solarne ambicije Hrvatske trebaju povećati, a solarne elektrane za kućanstva donosi i manje račune

Ilustracija

 Ukasz Wjcik/Alamy/Alamy/Profimedia

Energetska kriza i rast cijena energenata mnoge tjera na razmišljanje kako se grijati ove zime. Jedno od rješenja su solarne elektrane za kućanstva, čiju ugradnju potiče i Vlada RH kroz najavljenu mjeru smanjenja PDV-a na opremu i ugradnju. Obnovljivi izvori energije stavljeni su u prvi plan i prilikom donošenja jesenskog paketa mjera pomoći građanima i gospodarstvu.

Usvajanjem Zaključka u vezi s poticanjem ulaganja u solarne elektrane olakšava se zakonska procedura vezana uz ulaganje u solarne elektrane. Kako je navedeno u obrazloženju, s obzirom na geografski položaj Republike Hrvatske, ulaganje u solarne elektrane jedno je od najekonomičnijih i najefikasnijih ulaganja u obnovljive izvore energije. Iz navedenog je razloga potrebno osigurati preduvjete za širenje područja na kojem je dozvoljeno postavljanje solarnih elektrana te je također potrebno pojednostaviti procedure vezane uz dobivanje svih potrebnih dozvola za postavljanje solarnih elektrana.

Iako je cijena struje u Hrvatskoj među najnižima u EU - u drugoj polovici 2021. bila je gotovo duplo manja od prosjeka EU - ona na godišnoj razini kontinuirano raste do 2%. I prije energetske krize, kako ističu u Zelenoj energetskoj zadruzi (ZEZ), to je bio važan argument za ulaganje u solarnu elektranu, a s njenim dolaskom taj argument postao je još važniji. Pravilno dimenzionirana solarna elektrana za obiteljsku kuću, pojašnjavaju, donosi i 80-90% manje račune za struju, a cijena struje s njom se ne mijenja narednih 25 godina, koliko iznosi očekivani životni vijek jedne solarne elektrane.

Kazuju kako ovi benefiti posljednjih mjeseci potiču interes građana za solarne elektrane, kojem svjedoče i Na sunčanoj strani. Kroz ovaj neprofitni servis, Zelena energetska zadruga posljednje dvije godine građanima pomaže u donošenju odluke o ulaganju i na svakom koraku od ideje do realizacije solarne elektrane. Interes građana za sudjelovanjem u njihovim aktivnostima, poput informativnih predavanja o solarnim elektranama za obiteljske kuće, kao i individualnim savjetovanjima te podršci u realizaciji elektrane, gotovo se udvostručio.

“Putem servisa "Na sunčanoj strani" pružamo kontinuiranu podršku i fokusirani smo na svaki dio procesa realizacije solarne elektrane zasebno, kako bi u konačnici elektrana doista odgovarala potrebama korisnika”. objašnjava Melani Furlan, voditeljica tog servisa u ZEZ-u. Dodaje kako je servis "Na sunčanoj strani" nastao iz očigledne potrebe za podrškom građanima u razumijevanju načina funkcioniranja jedne solarne elektrane te cijelog proces njene realizacije na razini kućanstva.

“Uvid u tu potrebu dobili smo kroz ranije istraživačke projekte ZEZ-a i pokrenuli servis 2020. Od tada do danas, a posebno s dolasom energetske krize, naši korisnici potvrđuju da im je usluga koju pružamo korisna - da osiguraju dobrobit vlastitog kućanstva, ali i da bolje razumiju društvene, ekonomske i ekološke mogućnosti koje solarna energija predstavlja”, pojašnjava Furlan.

Prema podacima krajem kolovoza ove godine u Hrvatskoj je bilo instalirano 2850 solarnih elektrana za samoopskrbu kućanstva. Ipak, solarna energija i dalje čini manje od 1% potrošnje električne energije u Hrvatskoj. S obzirom da Hrvatska ima sunčani potencijal na koji joj mnoge zemlje EU mogu samo pozavidjeti, u ZEZ-u smatraju da se solarne ambicije Hrvatske trebaju povećati.

“Naša vizija je da pogled na Hrvatsku iz zraka do 2030. uključuje ne par tisuća, već 100.000 sunčanih krovova, kako bi se smanjilo korištenje fosilnih goriva i kako bismo naše gradove i županije učinili energetski neovisnijima i razvijali na održiviji način, korištenjem lokalnih i čistih izvora energije. Uslugom koju pružamo "Na sunčanoj strani" želimo doprinijeti ostvarenju tog cilja”, kazuje Furlan.

Ističe i kako građani "Na sunčanoj strani" plaćaju samo izradu glavnog projekta, a time ulažu u daljnju solarizaciju Hrvatske, budući da je ZEZ neprofitna organizacija koja svoje prihode dalje reinvestira u projekte podrške građanima u ulaganju i upravljanje solarnom energijom.

“Uz podršku Google.org, nedavno smo unaprijedili našu web stranicu Nasuncanojstrani.hr s ciljem da građani na njoj imaju cjelovite sadržaje koji će im pomoći u prikupljanju prvih informacija i donijeti odluku o ulaganju, a novost je i da donosimo pregled 30-ak instalatera iz cijele Hrvatske s recenzijama postojećih vlasnika solarnih elektrana te mogućnost da preko naše web stranice direktno zatražite njihove ponude. Osim toga, preko našeg weba možete naručiti izradu glavnog projekta i pratiti aktualne prilike za sufinanciranje, ali i druge prilike za koje "Na sunčanoj strani" nudimo. Primjerice, u Zagrebu od 20. do 24. rujna održavamo besplatna informativna predavanja o solarnim elektranama za obiteljske kuće,” istaknula je Furlan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:37