POLJOPRIVREDA 2.0.

Jedna takva farma u Velikoj Britaniji uzgajati će oko 2 milijuna plodova lisnatog povrća godišnje, što je otprilike četiri puta više od prinosa na zemljištu obrađivanog tradicionalnom metodom
Ilustracija
 Anton Novoderezhkin/Tass/Profimedia

Vertikalna farma je prostorni skup namijenjen proizvodnji hrane i lijekova u vertikalnim slojevima. Ova praksa, namijenjena uglavnom velikim gradskim središtima, dio znanstvene zajednice vidi kao primarni način hranjenja budućih generacija. Ideja je koristiti automatizirane instalacije s najmanjim mogućim utjecajem na okoliš. Pristalice alternativu smatraju održivom. S druge strane, oni koji se protive tehnici tvrde da financijski troškovi ne premašuju koristi.

Ovih dana počela je berba na vertikalnoj farmi tvrtke Shockingly Fresh, smještene u engleskom Offenhamu. Sa svojim svijetlim bijelim tornjevima od lisnatog zelenog povrća naslaganih visoko koliko vam pogled seže, ona ne izgleda poput tradicionalne farme.Iz tvrtke poručuju da njihov model koristi manje vode i daje višestruko više biljaka nego uzgoj na njivi. Ono što je posebno zanimljivo jest, da za razliku od većine vertikalnih farmi, koje koriste potpuno zatvorene sustave s grijanjem i umjetnim LED svjetlom, Shockingly Fresh koristi isključivo prirodno svjetlo.

-Ova farma će uzgajati oko 2 milijuna plodova lisnatog povrća godišnje, što je otprilike četiri puta više od prinosa koji bismo očekivali na zemljištu ove veličine, ako bi se ono obrađivalo tradicionalnom metodom- izjavio je Nick Green, direktor razvoja tvrtke Shockingly Fresh.

Tamna zimska popodneva u Britaniji znači da proizvodnja varira tijekom godine, kao i da se zimi uzgaja manje usjeva.

-Proizvodnja nije potpuno linearna kao što bi bila na umjetno osvijetljenoj vertikalnoj farmi. Ali mi se uklapamo u obrazac potrošnje. Primjerice, ljudi zimi ne jedu toliko salate kao ljeti-objasnio je Green.

- Ne mogu reći da je naša farma ugljično neutralna, ali zasigurno ne troši toliko ugljika kao vertikalna farma s LED rasvjetom -zaključio je Green.

Njihova sljedeća farma, planirana za West Calder u Škotskoj, bit će još veća i mogla bi biti najveća vertikalna farma u Velikoj Britaniji.

Veliki britanski supermarketi, već su u odjeljak voća i povrća uveli oznaku -okomito uzgojeno svježe bilje.

Europski parlament podupire inicijative usmjerene na poboljšanje javne svijesti i razumijevanja pozitivnog učinka funkcija i zaštite tla, uključujući one povezane s održivim upravljanjem tlom, zaštitom tla i njegovom obnovom, javnim zdravljem i održivošću okoliša, te naglašava da su za uspjeh nove strategije za tlo ključni osviještenost javnosti o funkcionalnostima tla i poznavanje tih funkcionalnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:58