BOLESNA STABLA

Očekuje se da će 75-95% stabala jasena u Velikoj Britaniji biti izgubljeno u sljedećih 20 do 30 godina

Iustracija

 Graham Prentice/Alamy/Alamy/Profimedia

Najmanje 30.000 stabala jasena u Velikoj Britaniji morat će biti posjećena ove godine radi porasti bolesti drveća i biljaka. Smatra se kako je promjena vremenskih obrazaca uzrokovala razvoj nametnika i bolesti koje uništavaju drveća. Troškovi uklanjanja bolesnih stabala procjenjuje se na 3 milijuna funti. Očekuje se da će 75-95% stabala jasena u Velikoj Britaniji biti izgubljeno u sljedećih 20 do 30 godina.

Humanitarna organizacija National Trust objavila je snimke iz zraka na kojima se vidi koliko su neke šume već uništene. Na primjer, deseci tisuća stabala ariša bit će srušeni zbog bolesti Phytophthora ramorum, koja se širi se putem jezera, a na nekim se mjestima predviđa da će biti izgubljeno 75 posto ariša. Očekuje se da će šumari u ugroženim područjima 95% svog vremena utrošiti na borbu protiv bolesti.

Samo ove jeseni u Velikoj Britaniji su identificirane dvije nove prijetnje zdravlju biljaka – bolest Phytophthora pluvialis, odnosno u jugoistočnoj Engleskoj osmerozubi smrekov potkornjak. Phytophthora pluvialis otkrivena je prošlog mjeseca u području Cornwalla – što je prvi put da je bolest identificirana u Europi. Bolest je od tada pronađena i na još dva područja.

Tisuće stabala također je izgubljeno zbog ekstremnih vremenskih prilika, što dodatno doprinosi trendu nestajanja šuma u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Drveće izgubljeno zbog bolesti i štetočina treba zamijeniti kako bi se pomoglo Britaniji da ispuni svoje obveze prema klimatskim promjenama, tvrdi National Trust, jer su ona ključna u učinkovitom izdvajanju ugljika, kao i u nastavku pružanja domova za divlje životinje i pristup javnosti prirodi. National Trust zato pokušava izgraditi "šume budućnosti" koje su otporne na klimatske promjene. Rješenje bi moglo biti u sadnji vrsta iz toplije klime, za koje je manje vjerojatno da će biti pogođene bolestima.

U svojoj Rezoluciji od 15. siječnja 2020. o europskom zelenom planu EuropskiParlament „[...] pozdravlja namjeru Komisije da krene rješavati problem globalnog krčenja šuma [i] traži od nje da pojača svoje mjere; [poziva je] da predstavi novu, ambicioznu strategiju EU-a za šume kako bi njome potvrdila važnu, višefunkcionalnu i sveobuhvatnu ulogu koju europske šume, taj sektor i održivo upravljanje šumama imaju u borbi protiv klimatskih promjena i gubitka biološke raznolikosti [...]”. U tom je kontekstu Parlament odlučio sastaviti dva nezakonodavna izvješća o vlastitoj inicijativi: jedno o jačanju mjera Unije za zaštitu i obnovu svjetskih šuma (Rezolucija Europskog parlamenta od 16. rujna 2020. o ulozi EU-a u zaštiti i obnovi svjetskih šuma i drugo o novoj europskoj strategiji za šume.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:30