HRANA NIJE OTPAD

U Republici Hrvatskoj godišnje u kućanstvima i poslovnom sektoru nastane 286.379 tona otpada od hrane ili 71 kilogram po stanovniku

Ilustracija

 Yaln Kahya/Alamy/Alamy/Profimedia

Otpad od hrane je globalni problem, a nastaje iz različitih razloga kroz cijeli lanac opskrbe hranom, od primarne proizvodnje, prerade i proizvodnje, distribucije, skladištenja i prodaje, ugostiteljskih objekata i institucionalnih kuhinja do kućanstava, istaknuli su iz Ministarstva poljoprivrede uz informaciju da su objavljeni sektorski vodiči za sprječavanje nastajanja otpada od hrane. Ključna poruka je kako hrana nije otpad.

Nedavno je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo rezultate statističkog istraživanja provedenog tijekom 2021. godine prema kojima u Republici Hrvatskoj godišnje u kućanstvima i poslovnom sektoru nastane 286.379 tona otpada od hrane ili 71 kilogram po stanovniku.

U Ministarstvu poljoprivede navode kako je poticanje smanjenja nastajanja otpada od hrane jedna od mjera Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane Republike Hrvatske 2019. – 2022. koji predstavlja doprinos cilju 12.3 održivog razvoja Ujedinjenih naroda, tj. postizanju smanjenja globalnog otpada od hrane po glavi stanovnika na maloprodajnoj i potrošačkoj razini za 50 posto i smanjenju gubitaka hrane u proizvodnim i opskrbnim lancima do 2030. godine.

S ciljem podizanja svijesti vezano uz problem prekomjernog bacanja hrane i promicanja odgovornosti svih dionika lanca opskrbe hranom, kako je navedeno, potrebno je provesti niz aktivnosti u svrhu promjene navika i ponašanja ljudi prilikom rukovanja hranom.

- Prema hijerarhiji gospodarenja otpadom od hrane, prednost se daje upravo sprječavanju nastajanja otpada od hrane, a to znači učinkovitu proizvodnju, preradu, skladištenje, prodaju i ostalu distribuciju hrane uz minimalno stvaranje viškova. S obzirom na specifičnosti te različite razloge gubitaka hrane i nastajanja otpada od hrane, svaka faza od proizvodnje, prerade, distribucije do konzumacije hrane zahtijeva različite pristupe u prepoznavanju uzroka i načina rješavanja problema prekomjernog bacanja hrane - izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Dodala je kako je stoga Ministarstvo poljoprivrede izradilo sektorske vodiče u kojima se naglasak stavlja na preduvjete i dobre prakse kojima se može spriječiti nepotrebno bacanje hrane po pojedinim fazama lanca opskrbe hranom.

Vodič za smanjenje otpada od hrane u primarnoj proizvodnji, kako je pojašnjeno, namijenjen je proizvođačima hrane u prvoj fazi lanca opskrbe kao pomoć u razumijevanju razloga nastajanja otpada od hrane, uključujući i gubitke koji nastaju na polju te nudi rješenja za unaprjeđenje poslovanja i smanjenje gubitaka i otpada od hrane, što će smanjiti troškove i pozitivno utjecati na okoliš.

Vodič za smanjenje otpada od hrane u proizvodnji i preradi hrane pomoć je prehrambenoj industriji u prepoznavanju i razumijevanju razloga nastanka otpada od hrane po pojedinim fazama tehnološkog procesa kao i preporuke za njegovo smanjenje.

Osim ta dva vodiča već su objavljeni sektorski vodiči za smanjenje otpada namijenjeni sektorima trgovine te ugostiteljstvu i institucionalnim kuhinjama. Iz Ministarstva poljoprivrede navode kako je namjera da sektorski vodiči postignu svoj cilj i omoguće stvarno mijenjanje stavova u vrednovanju i rukovanju hranom.

U vodičima je pojašnjeno kako se otpad od hrane prema Direktivi (EU) 2018/851 Europskog parlamenta i Vijeća od 30. svibnja 2018. o izmjeni Direktive 2008/98/EZ o otpadu odnosi na svu hranu (svaku tvar ili proizvod, prerađen, djelomično prerađen ili neprerađen, a namijenjen prehrani ljudi ili se može očekivati da će ga ljudi konzumirati), koja je postala otpad.

Prema FAO definiciji razlikuju se pojmovi tzv. gubitka hrane (food loss) i otpada od hrane (food waste).

Gubitak hrane (food loss) odnosi se na smanjenje količine ili kvalitete hrane koje proizlazi iz odluka i radnji dobavljača hrane u lancu, isključujući trgovce, ugostitelje, institucionalne kuhinje i potrošače. Gubitak hrane se odnosi na svaku hranu koja se odbacuje, spaljuje ili na drugi način odlaže počevši od žetve/klanja/ulova pa sve do maloprodaje.

Otpad od hrane (food waste) odnosi se na smanjenje količine ili kvalitete hrane koja je rezultat odluka i radnji trgovaca, ugostitelja, institucionalnih kuhinja i potrošača, pojašnjeno je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2024 05:38