KLIMA I LIVE GLAZBA

U izvješću se predlaže da rock zvijezde odbace korištenje privatnih zrakoplova, te smanje količinu opreme koju donose na turneju
Massive Attack u Milanu, 2019.
 Alessandro Bosio/Zuma Press/Profimedia

Kako bi glazbena industrija ispunila zadane klimatske ciljeve, britanska vlada mora hitno osmisliti plan i početi djelovati, poručili su iz benda Massive Attack.

Bristolski bend je, naime, 2019. naručio od Sveučilišta iz Manchestera izvješće o emisijama ugljika u glazbenom biznisu

U izvješću, koje je upravo objavljeno, predlaže se da rock zvijezde preuzmu određenu odgovornost i odbace korištenje privatnih zrakoplova, te smanje količinu opreme koju donose na turneju.

"Industrija glazbe uživo, osobito nakon Brexita, izrazito je važna za britanski nacionalni identitet i samopoštovanje. To je jedno od rijetkih područja u kojem smo uistinu na svjetskom vrhu, a sama industrija ima ogromnu društvenu i ekonomsku vrijednost, generirajući preko 4,6 milijardi funti svake godine i zapošljavajući tisuće predanih ljudi. Ali kako vlada planira podržati prilagođavanje te industrije ciljevima dogovorenim Pariškim sporazumom? Čini se da nikako. Podaci iz izvješća pokazuju da državna strategija ne postoji", izjavio je član Massive Attacka, Rob Del Naja, te dodao kako je razočaran narativom gdje korporacije odgovornost žele prebaciti na potrošače.

Massive Attack prema preporukama iz izvješća, na sljedeću turneju putovat će vlakom (kada to bude moguće), inzistirat će na lakše prenosivim komponentama pri konstrukciji stejdža, koristit će usluge lokalne radne snage i poticat će korištenje zelene energije.

Neovisna izvješća poput ovoga sa Sveučilišta iz Manchestera upravo su ono što Europski parlament traži, kako bi se došlo do novih otkrića i ubrzao proces borbe protiv ubrzanja klimatskih promjena.

S obzirom na važnost neovisnih znanstvenih savjeta i na temelju prijedloga Europskog parlamenta, uskoro bi se trebao osnovati Europski znanstveni savjetodavni odbor za klimatske promjene kako bi se pratio napredak i ocijenilo je li europska politika u skladu s tim ciljevima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:08