DIGITALNE ZELENE ISKAZNICE

Zelene iskaznice sadržavat će podatke o cijepljenju, negativne nalaze testa, kao i podatak da je osoba preboljela covid
Hrvatski sabor (ilustrativna fotografija)
 Damjan Tadic/Cropix

Sa sedam glasova za i tri suzdržana članovi saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije prihvatili su prijedlog uredbe Europskog parlamenta o izdavanju interoperabilnih potvrda o cijepljenju, tretiranju i preboljenju covida. Riječ je o digitalnim zelenim iskaznicama koje bi građanima trebale olakšati putovanja unutar EU tijekom pandemije.

Zelene iskaznice (što je njihov kolokvijalni naziv) sadržavat će podatke o cijepljenju, negativne nalaze testa, kao i podatak da je osoba preboljela covid. Iskaznice bi trebale biti u funkciji od druge polovice lipnja, odnosno službeno bi počele vrijediti od 26. lipnja.

Državna tajnica MUP-a, Terezija Gras, izvijestila je članove Odbora kako je ideja razviti tehnička rješenja na nacionalnoj razini, koja će se potom priključiti na zajedničku europsku platformu.

– Ideja je da se iskaznice očitavaju na graničnim prijelazima. Vlada je 8. travnja donijela odluku o osnivanju radne skupine za izradu tehničkog rješenja za digitalne zelene potvrde. Zaključen je sporazum s AKD-om, tvrtkom koja radi na tehničkom rješenju. Hrvatska pilotira ovaj projekt, imajući u vidu važnost predstojeće turističke sezone za naše gospodarstvo, rekla je Gras.

Izvijestila je da je nabavljeno 250 skenera/čitača za granične prijelaze, a naručeno je i dodatnih 25 za slučaj tehničkih problema. Iako je ideja da se zelene iskaznice izdaju u digitalnom formatu, kako bi ih građani mogli koristiti putem mobitela i drugih prijenosnih uređaja, one će se izdavati i u papirnatom obliku, za građane koji preferiraju takav oblik.

– U slučaju gubitka potvrde, u svakome trenutku moguće je zatražiti novu, poručila je državna tajnica, uz dodatak kako se vodi računa o zaštiti podataka, zbog čega će zelena iskaznica integrirati samo najpotrebnije informacije. Potvrda, pojasnila je Gras, nije zamjena za putovnicu ili drugi identifikacijski dokument. Ideja je da se putovanja u uvjetima pandemije što više olakšaju.

– Neke članice EU nisu napravile ni prve korake, a Hrvatska će pilotirati svoje tehničko rješenje, poručila je Terezija Gros.

Točan naziv buduće potvrde još nije poznat.

Vanjsku članicu Odbora Đurđicu Klancir zanimalo je da li je radna skupina raspravljala o evaluaciji kvalitete evidencije cijepljenih, odnosno preboljelih, obzirom da je evidentno da je s bazama mnogo nejasnoća.

– Datum 26. lipnja je blizu, radi li se na sređivanju evidencija u Hrvatskoj, zanimalo je Klancir.

- Itekako se o tomu vodi rasprava, naravno da je ključno pitanje riješiti i evidencije iz kojih će se izvlačiti setovi podataka potrebnih za izdavanje potvrda. Što se tiče detalja, u kojoj je fazi sređivanje evidencije, to je pitanje za Ministarstvo zdravstva, odgovorila je Terezija Gras, uz napomenu kako vjeruje da će sve biti pripremljeno na vrijeme jer „Hrvatska ima ambiciju među prvima početi izdavati potvrde, već od 1. lipnja“.

Po riječima državne tajnice Ministarstva vanjskih poslova, Andreje Metelko-Zgombić, Hrvatska svoj dio posla oko uvođenja digitalnih zelenih iskaznica jako dobro radi i među državama je koje su najdalje stigle u pripremi.

– Uvođenjem iskaznica ne ide se na sužavanje prava građana, već se stvara nova dodatna mogućnost kako bi ljudi mogli lakše putovati, navela je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:13