PROJEKT ADRIACLIM

Glavni cilj konferencije je podizanje svijesti o utjecaju klimatskih promjena na jadransku obalu

Kad zapuše jugo

 Ivo Ravlic/Cropix

Međunarodna hibridna dvodnevna konferencija “Zaštitimo obalu, prilagodimo se klimatskim promjenama!” održat će se u sklopu prekograničnog projekta AdriaClim 7. i 8. lipnja 2022.u hotelu Park u Splitu.

Konferencija, kako su izvijestili organizatori, okuplja vodeće međunarodne stručnjake, političare i donositelje odluka u području klimatskih promjena. Među njima je 15 vodećih stručnjaka za klimatske promjene iz Hrvatske, Italije, Portugala i SAD-a dok će u Expo dijelu konferencije biti predstavljeno 10 međunarodnih projekata s više od 50 autora. Bit će i prijenos uživo preko službene Facebook stranice AdriaClim Project Interreg ITA CRO.

Glavni ciljevi konferencije su podizanje svijesti o utjecaju klimatskih promjena na jadransku obalu te omogućavanje stručnjacima sa sveučilišta, istraživačkih i edukacijskih centara da kreatorima politika i široj javnosti podastru aktualne informacije s dodanom vrijednošću o utjecaju klimatskih promjena na Jadransko more, istaknuto je u najavi konferencije.

Stručnjaci za klimatske promjene prezentirat će najnovije spoznaje i razmjeniti iskustva u temama: Klimatske promjene i utjecaji na obalu; Praćenje i promatranje klimatskih promjena: alati, modeli, inovacije i Zaštita naših teritorija od klimatskih promjena: iskustva, ideje, dobre prakse. Fokus konferencije je na najboljim praksama planova prilagodbe, razmjena iskustava o praćenju i strategijama ublažavanja, koje će se koristiti za razvoj informacija i alata koji će se prezentirati stučnjacima, politikama i zajednicama za razumijevanje klime na Zemlji, utjecaja klimatskih promjena i pristupa prilagodbi ili ublažavanje u Jadranskom moru.

Projekt AdriaClim provodi 19 partnera iz Italije i Hrvatske. Njegova vrijednost je 8.823.415,00 eura, od čega 85 posto čine bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj ERDF-a u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska..

Projekt je posvećen podršci razvoja znanstveno utemeljenih regionalnih i lokalnih planova prilagodbe klimatskim promjenama. AdriaClim se bavi prijetnjama klimatskim promjenama razvojem regionalnih i lokalnih planova prilagodbe temeljenih na ažuriranim meteorološkim i oceanografskim informacijama dobivenim kroz novouvedene sustave promatranja i modeliranja za Jadransko more.

Sudjelovanje na konferenciji “Zaštitimo obalu, prilagodimo se klimatskim promjenama!” je besplatno uz prethodnu registraciju. Službeni jezik konferencije je engleski.

Spomenimo i kako je Europski parlament 28. studenog 2019. godine proglasio klimatsku krizu. U lipnju 2021. godine Parlament je usvojio Europski zakon o klimi. koji političku predanost o klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. iz Europskog zelenog plana mijenja u obvezujuću zadaću za EU i države članice. Također povećava cilj EU-a za smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. sa 40 posto na najmanje 55 posto, u usporedbi s razinom iz 1990. godine. U srpnju 2021. godine Komisija je predstavila paket „Fit for 55“ kako bi EU mogao postići ambicioznije ciljeve do 2030. Godine, a idućeg tjedna u Europskom parlamentu razmatrat će se dio zakona iz tog paketa koji donosi promjene u europsko društvo i gospodarstvo, a sve u cilju očuvanja života na Zemlji i ostvarenja europskog zelenog plana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:07