KAKO SMANJITI OTPAD

Svi zainteresirani slobodni su donijeti do pet predmeta koje su spremni zamijeniti s drugim predmetima te bez obaveza pogledati ponudu

Povodom Dana planete Zemlje, Udruga Sunce organizirala je Sajam razmjene u vrtu OŠ Skalice

 Nikola Vilic/ Cropix

Od 7. lipnja u Klubu Zona u Splitu će se prvim utorkom u mjesecu, od 17 do 20 sati, održavati Sajam razmjene korištenih predmeta. Svi zainteresirani slobodni su donijeti do pet predmeta koje su spremni zamijeniti s drugim predmetima te bez obaveza pogledati ponudu, izvijestili su iz udruge Info zona.

- Ovakvim događajem želimo promicati svijest o smanjenju nastanka otpada, a prethodna pozitivna iskustva sa sajmovima razmjene održanima u Trogiru i OŠ Skalice ohrabrila su nas u ideji da ovakva praksa zaživi i u Klubu Zona, na Šperunu - objasnila je Lina Vuletić iz Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce.

image

Lina Vuletić iz Udruge Sunce

Nikola Vilic/ Cropix

Dan ranije, prvim ponedjeljkom u mjesecu u 17 sati, nastavljaju se održavati Biciklopopravljaonice. Svi zainteresirani mogu uz mentora učiti uklanjati kvarove na biciklu i popravljati svoj ili tuđi bicikl te tako stjecati nova znanja i doprinositi zdravom i održivom prijevozu, izvijestili su iz Info zone.

Spomenimo kako Međunarodni panel za resurse u svojem izvješću „Izgledi u pogledu globalnih resursa za 2019.” procjenjuje da je polovina ukupnih emisija stakleničkih plinova i više od 90 % gubitka biološke raznolikosti i nestašice vode posljedica vađenja i prerade resursa. To je istaknuto i u Rezoluciji Europskog parlamenta od 10. veljače 2021. o novom akcijskom planu za kružno gospodarstvo, a naglašeno je i kako se u globalnom gospodarstvu iskorištavaju resursi koji 1,5 puta premašuju kapacitete planeta i da bi nam već sada trebali 3 planeta da svi troše koliko i prosječan građanin EU-a. Stoga bi znatno smanjenje sveukupnog iskorištavanja prirodnih resursa i proizvodnje otpada trebao biti krajnji cilj kružnoga gospodarstva.

U toj je rezoluciji navedeno i kako se prema procjenama Europske agencije za okoliš (EEA) količina kupljene odjeće po osobi u EU-u povećala između 1996. i 2012. za 40 %, a istodobno se više od 30 % odjeće u ormarima u Europi nije koristilo barem godinu dana. Osim toga, jednom kad se ta odjeća odbaci, više se od polovice ne reciklira, već završi u miješanom komunalnom otpadu i potom se šalje u spalionice ili na odlagalište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:39