POSLANICA XIA JINPINGA

-Xijeva poruka bi se mogla ovako sažeti; klimatske politike su i dalje važne, ali ne trebamo srljati- elaborirala je renomirana analitičarka Yan Qin

Kineski predsjednik Xi Jinping u Pekingu

 Li Xueren

Ambiciozni niskougljični ciljevi Kine neće se tako lako ostvariti i ne bi trebali ugroziti energetsku sigurnost, dostupnost i hrane ili ugroziti "normalan života" običnih ljudi, rekao kineski predsjednik Xi Jinping, signalizirajući oprezniji pristup klimatskoj krizi uslijed usporavanja tamošnje ekonomije

Kina, najveći svjetski izvor emisije stakleničkih plinova, našla se pod pritiskom da "pojača ambicije" i poduzme drastičnije mjere u borbi protiv globalnog grijanja. U protekle dvije godine, Peking je zato dao niz obećanja da će pokazati svoju predanost.

No kako se gospodarstvo usporava, Kina je zabrinuta zbog rizika gubitka radna mjesta i budućnost vlastite ekonomije. Zabrinutost vlasti pogotovo raste jer se Peking priprema za sastanak Komunističke partije, gdje se se očekuje da će se službeno produžiti Xijeva vladavina..

-Smanjenje emisija ne znači smanjenje produktivnosti. Moramo se držati cjelokupnog planiranja i osigurati energetsku sigurnost, kao i sigurnost industrijskog opskrbnog lanca i sigurnost dostupnosti hrane u isto vrijeme smanjenjem emisija ugljika", rekao je Xi, a prenijela državna novinska agencija Xinhua.

Xi se također založio za koordinirane nacionalne mjere, te upozorio da trebalo izbjegavati jednako pristupati svim regijama i industrijama.

Oprezan ton kod predsjednika, tvrdi doktorica Yan Qin, renomirana analitičarka za klimatska pitanja, po prvi puta se mogao primijetiti krajem prošle godine, kada je Kina doživjela iznenadnu nestašicu struje i milijuni kućanstva su ostali bez električne energije.

- U praksi ova najava znači manje regulacije za industriju fosilnih goriva. Na primjer, cilj politike petogodišnjeg plana je ograničiti rast potrošnje ugljena. No oprezni pristup ne znači kako se Peking odriče svoja obećanja. Činjenica da se o ovoj temi raspravljalo na prvom ovogodišnjem zasjedanju u Politbirou ukazuje da se najviše vodstvo ipak drži obećanja. Ukratko, Xijeva poruka bi se mogla ovako sažeti; klimatske politike su i dalje važne, ali ne trebamo srljati- elaborirala je Qin.

Neki zatupnici u Europskom parlamentu skeptični su oko uloge Kine u procesu usporavanja klimatskih promjena.

Tako je zastupnica Lídia Pereira izrazila zabrinutost što na COP26 nisu doputovali kineski predstavnici

-Europa je postala predvodnik promjena. Vjerujem da u suradnji s drugim zemljama možemo zaustaviti rast temperature iznad 1,5 C. Pri tome nikoga ne smijemo izostaviti iz sporazuma. Zato je izrazito važna financijska pomoć zemljama u razvoju. Nije dovoljno da samo zemlje EU obave posao. Predsjednik Joe Biden vratio je Ameriku Pariškom sporazumu, i to je dobro, no sada moramo vidjeti kako će to izgledati u praksi- izjavila je Pereira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:42