APEL ZNANSTVENIKA

Ono oštećuje biološke i fizičke procese koji su esencija života na planetu, upozoravaju znanstvenici

Ilustracija, toksični kemijski otpad

 Artinun Prekmoung/Panthermedia/Profimedia

Koktel kemijskog onečišćenja koji prožima planet sada prijeti stabilnosti globalnih ekosustava o kojima ovisi čovječanstvo, pokazali su znanstvenici u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Environmental Science & Technology.

Plastika je posebno zabrinjavajuća, kao i 350.000 sintetičkih kemikalija uključujući pesticide, industrijske spojeve i antibiotike. Zagađenje plastikom sada se može detektirati na vrha Mount Everesta pa sve do najdubljih oceana, a neke otrovne kemikalije, poput PCB-a, dugotrajne su i široko rasprostranjene.

Kemijsko onečišćenje ugrožava Zemljine sustave oštećujući biološke i fizičke procese koji su esencija života na planetu, upozoravaju znanstvenici. Na primjer, pesticidi uništavaju mnoge insekte, koji su neophodni za sve ekosustave, a time i za opskrbu čistim zrakom, vodom i hranom.

-Proizvodnja kemikalija se povećala pedeset puta od 1950. godine, a predviđa se da će se ponovno utrostručiti do 2050- rekla je Patricia Villarrubia-Gómez, doktorska kandidatkinja i istraživačka asistentica u Stockholmskom centru za otpornost (SRC) koja je bila dio istraživačkog tima.

Utvrđivanje je li kemijsko onečišćenje prešlo planetarnu granicu složeno je jer nemamo podataka za eru prije kemikalija, za razliku od klimatske krize i predindustrijske razine CO2 u atmosferi. Također postoji ogroman broj kemijskih spojeva registriranih za upotrebu – oko 350.000 – i samo je mali dio njih prošao sigurnosnu provjeru.

Stoga je ovo istraživanje koristilo kombinaciju mjerenja za procjenu situacije, te je uključujilo stopu proizvodnje kemikalija, kao i razinu i brzinu njihova ispuštanja u okoliš. Dobro poznati negativni učinci nekih kemikalija, od vađenja fosilnih goriva za njihovu proizvodnju do njihovog ispuštanja u okoliš, također su bili dio procjene.

-Postoje dokazi da stvari idu u krivom smjeru. Na primjer, ukupan broj plastike na svijetu sada premašuje ukupan broj svih živih sisavaca. To je za mene prilično jasan pokazatelj da smo prešli dozvoljenu granicu. U nevolji smo, ali postoje stvari koje možemo učiniti da preokrenemo nešto od ovoga- rekla je profesorica Bethanie Carney Almroth sa Sveučilišta u Göteborgu koja je bila dio tima. Neke prijetnje su već uspješno uklonjene, poput kemikalija CFC koje su dokazano uništavale ozonski omotač. Tijekom duge rasprave o paketu o pesticidima 2008. godine, izmjenama koje je uveo Parlament osigurana je uspostava zaštitnih zona odgovarajuće veličine za vodene organizme i uvođenje zaštitnih mjera za najosjetljivije skupine, uključujući zabranu korištenja pesticida u javnim vrtovima, na sportskim i rekreacijskim terenima, školskim prostorima i igralištima te u neposrednoj blizini zdravstvenih ustanova.

Parlament je 10. srpnja 2020. donio rezoluciju u kojoj je iznio svoje prioritete u pogledu predstojeće strategije održivosti za kemikalije. Zatražio je, među ostalim, da se ta strategija iskoristi za postizanje usklađenosti i sinergija između zakonodavstva o kemikalijama, sigurnosti i zdravlju na radu i povezanog zakonodavstva Unije, uključujući posebno i opće zakonodavstvo o proizvodima, zakonodavstvo o vodi, tlu i zraku, zakonodavstvo o izvorima onečišćenja, uključujući industrijska postrojenja, te zakonodavstvo o otpadu

Istraživači smatraju kako je potrebna snažnija regulacija te da je u budućnosti nužno uspostaviti fiksno ograničenje proizvodnje i oslobađanja kemikalija, na isti način kako se planira okončati emisije stakleničkih plinova. Sve su veći zahtjevi za međunarodnu akciju u vezi s kemikalijama i plastikom, uključujući uspostavu globalnog znanstvenog tijela za kemijsko onečišćenje sličnog Međuvladinom panelu za klimatske promjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:00