IZNEVJERENA OBEĆANJA

Barclays je u srijedu rekao da je 19,19 posto dioničara s pravom glasa protiv klimatske strategije, koja je Barclays postavio kako bi se ostvario cilj od neto nulte emisije do 2050.

Klimatski aktivisti na godišnjem sastanku Barclaysa u Manchesteru

 Screenshot/Twitter

Dioničari su u srijedu nanijeli neugodan udarac klimatskim ambicijama britanske banke Barclays, budući da je gotovo 20% njih odbacilo je klimatsku strategiju banke.

Barclays je u srijedu rekao da je 19,19 posto dioničara s pravom glasa protiv klimatske strategije, koja je Barclays postavio kako bi se ostvario cilj od neto nulte emisije do 2050. godine.

Gotovo 11% također se protivilo politici plaćanja banke, nakon što je utjecajni savjetnik dioničara Glass Lewis izrazio zabrinutost zbog paketa plaća za novog izvršnog direktora CS Venkatakrishnana, koji uključuje fiksnu plaću od 2,7 milijuna funti i dugoročni plan poticaja u vrijednosti do 140 % njegove plaće (oko 3,8 milijuna funti).

Debakl godišnjeg sastanka banke zaklada začinili su grupe klimatskih aktivista, uključujući Extinction Rebellion i njegov izdanak, Money Rebellion, koji su uključili alarme i zalijepile se za stolice Manchester Central Convention Complexa, u znak protesta protiv bankinog financiranja fosilnih goriva. Dioničari su također poremetili godišnju skupštinu koju je održao Standard Chartered u Londonu, zbog zabrinutosti zbog klimatskih rezultata bankarske grupe.

Predsjednik Barclaysa Nigel Higgins dao je upute zaštitarima da uklone prosvjednike nakon što je više puta prekidan, te je bio prisiljen odgoditi početak događaja za gotovo sat vremena.

"Barclays banka je moralno bankrotirala", vikao je jedan aktivist. “Barclays je uložio 160 milijardi dolara [128 milijardi funti] u ekstrakciju fosilnih goriva”, izjavio je drugi.

Kampanji u Extinction Rebellion tvrde da je Barclays nastavio uvelike ulagati u fosilna goriva – uloživši više od 15 milijardi funti u industriju 2021. – dok su prosvjednici optuživali zajmodavca za “greenwashing”.

Higgins, koji je postajao sve više ogorčen kako su prekidi nastavljeni, rekao je prosvjednicima da banka neće obećati da će odmah zaustaviti ulaganja u fosilna goriva, ali je inzistirao na tome da je Barclays predan postići ciljeve s neto nultom emisijom.

“Shvatili smo poantu. Dijelimo ambiciju i usklađujemo scenarije IEA-e (Međunarodne energetske agencije) s ciljevima koje postavljamo, ali postoji još mnogo toga što treba učiniti kako bi se taj scenarij ostvario”, rekao je Higgins.

Iz Barclaysa su poručili kako je "oko ovog pitanja prije glavne skupštine i tijekom posljednjih 12 mjeseci postojao opsežan angažman s dionicima i jako cijenimo doprinos i povratne informacije... svjesni smo svih spektra stajališta, ali smo zadovoljni što je većina dioničara podržala odluku i nastavit ćemo se baviti ovim pitanjem i radujemo se što ćemo objaviti najnovije informacije o zelenom financiranju kasnije tijekom godine”.

Europski parlament je podržao zakon o klimi, neslužbeno dogovoren s državama članicama u travnju, s 442 glasa za, 203 protiv i 51 suzdržanim. Njime se politička predanost europskog zelenog plana klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. pretvara u obvezu. Europskim građanima i poduzećima pruža se pravna sigurnost i predvidljivost koje su im potrebne za planiranje tog prijelaza. Nakon 2050. EU će nastojati prijeći na negativne emisije.

Novim propisom EU-a o klimi povećava se cilj EU-a u pogledu smanjenja emisija stakleničkih plinova (GHG) do 2030. s 40 % na najmanje 55 % u odnosu na razine iz 1990. Osim toga, predstojećim prijedlogom Komisije o Uredbi o LULUCF-u o reguliranju emisija stakleničkih plinova i uklanjanja stakleničkih plinova iz korištenja zemljišta, prenamjene zemljišta i šumarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:43