SIEMENS GAMESA

Oko 85 posto turbina, već se može reciklirati, no lopatice, koje mogu biti duže od nogometnog igrališta, pokazale su se većim izazovom
Proizvodnja u tvrtki Siemens Gamesa
 © No10 Crown Copyright/Eyevin/Eyevine/Profimedia

Iz tvrtke Siemens Gamesa tvrde kako su razvili prve lopatice za offshore vjetroturbine koje se mogu u potpunosti reciklirati, što znači da se stotine tisuća glomaznih objekata neće više odlagati na smetlišta i tamo raspadati.

To bi moglo riješiti problem na koji su kritičari industrije odavno ukazali. Skeptici obnovljive energije koristili su snimke lopatica nagomilanih na odlagalištima kako bi doveli u pitanje zelenu vjerodostojnost industrije energije vjetra, ističući da premda ona ne proizvodi emisije, svejedno koristi materijale poput čelika i bakra čija proizvodnja ostaje ugljično intenzivna.

Oko 85 posto turbina, već se može reciklirati, no lopatice, koje mogu biti duže od nogometnog igrališta, pokazale su se većim izazovom. Njihovi materijali povezani su smolom koja osigurava čvrstoću dovoljnu da turbine izdrže nalete tajfuna, ali zato i otežava odvajanje komponenti.

Iako su neke lopatice turbina korištene na maštovit način, primjerice na dječjim igralištima, iz Siemens Gamesa ukazuju na činjenicu da većina njih odlazi na odlagališta nakon prosječno 25 godina.

Budući da mnogi projekti obnovljive energije sada završavaju s radom ili se zamjenjuju novim, snažnijim turbinama, Bloomberg procjenjuje da će 6.650 lopatica biti uklonjeno svake godine u Europi do 2025. U istom razdoblju godišnje će se u SAD -u ukloniti oko 1400 istih.

U siječnju 2020. Parlament je donio Rezoluciju o europskom zelenom planu, u kojoj je iznio niz preporuka, uključujući pružanje čiste, povoljne i sigurne energije. U tom je duhu pozvao na reviziju Direktive o obnovljivim izvorima energije i na postavljanje obvezujućih nacionalnih ciljeva za svaku državu članicu te je preporučio da se „načelo prvenstva energije” provede u svim sektorima i politikama.

U svibnju ove godine Parlament je ,pak, donio rezolucije o strategiji EU-a za integraciju energetskog sustava i o strategiji za vodik , koje podupiru dekarbonizaciju i upotrebu obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije i vodika. Pozvao je Komisiju i da uspostavi jamstvo o podrijetlu za vodik iz obnovljivih izvora te da usmjeri raspravu u kontekstu revizije Direktive o obnovljivoj energiji, kao i reviziju smjernica za državnu potporu prema promicanju razvoja energije iz obnovljivih izvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:09