AKTIVISTI SU SKEPTIČNI

U priopćenju G20 navedeni su planovi za okončanje prekomorskih ulaganja u ugljen ove godine i poduzimanje nespecifičnih radnji za ograničavanje upotrebe ugljena
Makirani posjetitelj ispred loga Cop26 u Glasgowu
 Alain Jocard/AFP

Svjetski čelnici koji su se sastali na summitu G20 u Rimu složili su se da zemlje moraju poduzeti značajne mjere kako bi spriječile zagrijavanje svijeta za najviše 1,5 C iznad predindustrijskih razina, ali i dalje ostaju suočeni s kritikama kako su ponudili malo konkretnih obveza kako bi uistinu i postigli cilj .

Nedjeljno završno priopćenje tako nije uključilo obvezu postizanja neto nulte emisije ugljika do 2050. Čelnici G20 umjesto toga složili su se oko važnost postizanja dogovora neto nule do ili oko sredine stoljeća,što je svakako varijanta koja ponajviše odgovara stavovima Kine i Saudijske Arabije Arabija.

Greenpeace je osudio priopćenje kao slabe, te iz organizacije poručuju kako ono pokazuje "nedostatak ambicije i vizije".

-Ako je G20 bio generalna proba za Cop26, onda možemo reći da konferencije neće uspjeti- rekla je izvršna direktorica Greenpeacea Jennifer Morgan.

Tom Burke, iz europskog klimatskog think tanka E3G nešto je optimističniji i čak je pohvalio političare.

-Primjetan je pomak od onoga što su političari govorili ranijih godina. Sve se više razmišlja o tome kako djelovati odmah. Ranije su uglavnom govorili i razmišljali o 2050. Mislim da sada i oni shvaćaju kako se ne smije previše čekati s donošenjem odluka- rekao je Burke.

U priopćenju G20 navedeni su planovi za okončanje prekomorskih ulaganja u ugljen ove godine - nešto na što je Kina pristala - i poduzimanje nespecifičnih radnji za ograničavanje domaće upotrebe ugljena. Treba spomenuti i kako je su prigovori iz Turske na zakon o smanjenju uporabe ugljena odbačeni u nedjelju rano ujutro, što je dovelo do rijetkog iskazivanja oduševljenja među iscrpljenim dužnosnicima, piše Guardian.

U lipnju 2021. Europski parlament je usvojio Europski zakon o klimi, a izaslanstvo Parlamenta predvođeno Pascalom Canfinom (Renew, FR) boravit će u Glasgowu od 8. do 13. studenog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 08:34